Екстремни плувци - 4 световни рекорда!

10 февруари 2017 г.
banner.jpg[-1_-1xoxar]

Хората постоянно търсят нови усещания и предизвикателства. Плувците не правят изключение...

  1.    Героят на откритите води (рекорд за най-дълга преплувана дистанция)

Изключителният рекорд за най-дълга дистанция, преплувана някога в открити води, принадлежи на хърватина Велко Рогошич, когото с право наричат „Кралят на студените води”. Рогошич е на 65-годишна възраст, когато успява да изплува 225 километра наведнъж в Адриатическо море между градовете Градо и Ричоне (Италия).

За да придобиете по-ясна представа – това се равнява на 9000 дължини в 25-метров басейн. Преплуването на това разстояние му отнема 50 часа, като от старта до финала губи 16 килограма телесна маса.

  1.    Най-възрастната жена преплувала Ламанша

На 65 години австралийката Сю Олдъм става най-възрастната жена преплувала разстоянието между Англия и Франция. Плуването й отнема 17 часа, а разстоянието е повече от 34 километра. Звучи ви безрасъдно? Всъщност не чак толкова! „Никога не знаеш на какво ще попаднеш, защото има силни течения и вълни, които могат да те повлекат навсякъде” – споделя Олдъм, напълно съзнаваща опасностите, които морето крие, и добавя: „Започна ли нещо, никога не се отказвам”.

Изводът е, че ако имате воля, винаги има начин. Така че без повече извинения!

  1.    Леденият човек (температурен рекорд)

В ледено студени води, човешкото тяло се преохлажда и започва да насочва кръв към вътрешните органи, което  затруднява контрола и движението на крайниците. След няколко минути тялото започва да се схваща и дори най-добрите плувци в ледени води трябва да излязат на сухо, за да са в безопасност.

Сигурни сме, че от тези факти ви побиха тръпки, но то не са достатъчни да спрат Кристоф Вандрач. Немецът, когото някои определят като “луд”, поставя световен рекорд за плуване в ледени води, като изминава 1 километър за 13 минути при температура малко над 0°C.

След постижението той казва: „ Преплувал съм Ламанша, както и разстояния от над 80 км, така че мислех , че 1 километър не би трябвало да представлява трудност. Всъщност беше точно обратното, всяко загребване беше невероятно болезнено.”

4.   Сладководната акула (рекорд за скорост)

Единствената дисциплина с плуване в открити води на Олимпийските игри е с дистанция 10 километра. 21-годишният американец Джордан Уилмовски, световен шампион в тази дисциплина, влиза в историята на плуването с невероятното постижение от 1 час и 49 минути на Световното първенство в Казан през 2016 година.  

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...