7 причини да започнете да играете тенис на корт

11 май 2016 г.

Представяме ви 7 причини, които ще ви убедят, че тенисът е идеалният спорт както за физическото, така и за психическото здраве.

G78Q1754

1. Тенисът подобрява координацията

Тялото ви укрепва, докато играете тенис. Развива се опорно-двигателният апарат (мускули и стави). Тенисът представлява вид анаеробна активност. Биомеханиката на тялото предполага значително натоварване на мускулите и ставите. Когато натоварвате и двете едновременно, подобрявате вашата координация, ловкост, скорост и гъвкавост.

Изисква се много добра координация, за да се придвижвате по корта, да удряте топката и едновременно да следите движението й.

2. Полезен е за сърцето

Тенисът е спорт, който развива вашата издръжливост - постоянно ускорявате, спирате, ускорявате отново. Анаеробните възможности на тялото се подлагат непрекъснато на проверка. Как се отразява всичко това на вашето тяло?

Анаеробната активност ангажира сърдечносъдовата система (сърце и дробове) и тенисът е добър начин да подобрите дейността й. Ако играете тенис повече от 2 пъти седмично, ще намалите риска от сърдечносъдови заболявания с 50%, тъй като кръвното налягане се понижава и отлаганията по стените на  кръвоносните съдове ще бъдат намалени почти до нула.

Подобрява се показателят V'O2max (максимален прием на кислород). В действителност интензивността при тениса значително повишава V'O2max*. При тенисистите той е 50-55 мл/мин/кг, докато при неактивни физически възрастни е 40-42 мл/мин/кг.

Глътка чист въздух за вашето тяло!

*Максимално количество кислород, който човек може да приеме за единица време при динамично натоварване (бягане).

3. Подобрява концентрацията и интелекта

Спорт = физика? Лесно е да се направи такова заключение. По принцип спортът ангажира главно нашата физика, но някои спортове същевременно развиват интелекта и концентрацията. Тенисът е един от тях.
[8351457,8325143]TCI_SCENE_G78Q0494

Следенето на топката в рамките на един час изисква концентрация през цялото време. Мозъкът възприема всяко нейно движение и трябва непрекъснато да анализира нови ситуации и нови траектории. Освен това трябва да намери правилното решение (стратегия), за да победите противника си. Това непрекъснато анализиране изгражда здрави връзки между невроните, които спомагат за тонизиране и подобряване на работата на мозъка.

4. Спомага за изгаряне на калории

Както много други спортове, тенисът стимулира изгарянето на калории. Между 420 и 600 за един час игра, в зависимост от вашата физика. С колкото по-голямо лично тегло е играчът, толкова повече калории изгаря (420 ккал/ч <55 кг, 620 ккал/ч >85 кг). Същото количество калории се изгарят средно при един час плуване, колоездене или бягане с умерено темпо.

5. Тенисът укрепва умствената и психическа стабилност

[8325024,8325453,8297318]_TCI_SCENE_FN4A2653

Умствената и психическа стабилност и издръжливост са важни за всеки спорт, но най-вече за тениса. За това има причина. Тенисът, както и другите спортове с директен противник, успяват да изградят характер и психическа стабилност. Постоянното състезаване с противника, справянето с различни емоционални състояния, като скриване на неувереността и преодоляване на трудните моменти, укрепват ума и психиката, което спомага за изграждането на здрав характер.

Тенисът изисква бързи реакции и обмислени действия. Връзката между двете трябва да е много силна и тенисът спомага за изграждането и укрепването ѝ. Не може да разчитате само на едното или другото.

Вследствие на това се намалява нивото на стрес и вероятността от депресивни състояния, сочат проучвания. Освен това се повишава самочувствието.

6. Тенисът развива търпението

Единадесет часа – толкова е продължил най-дългият тенис мач в историята. Но преди да стигнете тази фаза, трябва да работите върху търпението си. Тенисът е идеален начин за това. Печеленето на точка може да продължи дълго, мачът може да се проточи, така че не трябва да се бърза. Припряността няма да помогне и трябва да разберете, че за всичко си има време и място. Удар, направен на правилното място и в правилното време, е най-голямото предизвикателство в тениса. Колкото повече играете, толкова по-лесно разбирате кога е правилното време.

Търпението е изкуство, каквото е и тенисът.

7. Снабдяване на мозъка с кислород

Няма нужда да катерите 2000 м височина, за да снабдите с кислород тялото и ума си. Тенисът ще направи това. Изпълняването на силни удари и бързото бягане са чудесен начин да се освободите от стреса след тежък работен ден. Освен това аеробното натоварване ще развие дробовете ви и ще ви помогне да дишате по-добре и да тренирате още по-интензивно.

Вече имате седем причини да започнете да играете тенис.

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...