История на Simond – марката на Декатлон за катерене и алпинизъм

13 март 2017 г.

big_519c0965-f06f-410a-9650-d7e32ac12b0e

История, пълна с предизвикателства

 

Историята на марката Simond е тясно свързана с историята на алпинизма. Семейство Симонд, притежавало ковачница на бреговете на река Арв (в Алпите, на границата между Италия и Швейцаря). Първите изследователи на Алпите, които изучавали масива Монблан, се отбивали в ковачницата и поръчвали инструменти. Така започнало всичко.

След 1860 г. все повече посетители идвали в долината и братята разделили работата на две, като Франсоа Симонд поел производството на планинска екипировка - пикели, шейни, ски и други. По това време Франсоа притежавал малка ковачница в подножието на ледника Босьон, която имала елекстрически генератор. Всички предпоствки за производството на качествени продукти били налице - Франсоа бил експерт в работата с желязо и дърво, притежавал електрифицирана ковачница и имал многобройни клиенти. Всичко това се случвало и в благоприятна среда – в близост до селището Шамони, което било  на път да се превърне в световна столица на алпинизма.

lame_de_piolet

Синът на Франсоа – Клавдий, започнал работа в ковачницата през 1925 г. и подобрил инфраструктурата, която наследил от баща си. Предпочитана както от начинаещите, така и от по-опитни катерачи, марката Simond става известна по целия сват като водещ производител на екипировка за алпинизъм. Тя винаги съчетава последните технологии с изискванията на алпинистите, за да посрещне променящите се нужди на времето и да предостави най-доброто оборудване за катеречи, дори и за най-трудните маршрути в света. През 1948 г. Клавдий представя първия олекотен карабинер, който позволил на катерачите да разширят възможностите си.

През 1960 г. внукът на Франсоа – Людгер, подобрил семейната рецепта точно когато алпинизмът и скалното катерене са в апогея си. Предпочитанията на катерачите започват да се развиват успоредно с технологиите и отново Simond успява да се адаптира. Това е ерата на свободното катерене и изкачване, при които се е използвала възможно най-леката екипировка. Людгер успява да отговори на нуждите на катерачите, снабдявайки ги с екипировката, от която се нуждаят. Без съмнение това позволило на марката да запази ролята си на световен лидер в бранша, особено в областта на иновациите. В този период биват пуснати в производство множество иновационни продукти - първият ергономичен

les-freres-simond

карабинер ( Cliff), първият извит пикел ( Chakal), първите твърди котки ( Makalu) и др. През 1988 г. Людгер строи нови, по-големи и модерни постройки в подножието на Монблан, за да може да посрещне растящото търсене. Днес Simond  работи с някои от най-известните катерачи в света.

През 2008 г. Simond се присъединява към групата на Декатлон, като разширява гамата си от качествени пикели, котки и карабинери и разработва други високотехнологични продукти като въжета, колани, еспадрили и дрехи.

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...