Как да изберем подходяща палатка?

11 юли 2017 г.
2017-07-pic1.jpg

С настъпването на летния и къмпинг сезон все повече от нас се отправят към плажовете и горите с желание за почивка сред природата. Да заспиваш и да се събуждаш  сред природата е усещане, което всеки трябва да изпита, най-малкото за да разбере дали това преживяване е за него.

Навсякъде в интернет пространството може да се намери информация, сигурни смe че имате и приятели, които да ви насочат, но ето няколко съвета от нас как да изберете правилната палатка. Препоръчваме да се ориентирате по два основни критерия:

Палатки според конструкцията им и начина на разпъване.

*обикновена палатка със сглобяеми рейки - почти всеки е виждал такава палатка. Състои се от няколко основни части - рейки, платнище и спално отделение. Този тип палатки се сглобяват и събират лесно и бързо. Всяка рейка е разглобена на няколко по-малки рейки, които са свързани с въже. След като се съединят всички части палатката е почти готова за използване.

http://www.decathlon.bg/p/8297993_palatka-arpenaz-2-sinya-dvumestna.html#/11-235-_

  • 2 seconds палатки (саморазгъващи се) -  при този тип рейките са вградени в конструкцията и плата и няма нужда от сглобяване и напасване между отделните части. Палатката е сгъната под напрежение с няколко закопчани катарами. За да се разпъне, е необходимо единствено да ги откопчаете и да я разгънете.

*надуваеми палатки - при тях „рейките”, които държат палатката изправена, представляват тунели, които се пълнят с въздух.

Всяка конструкция предлага своите плюсове и минуси. Широко разпространените палатки с обикновени рейки са доста компактни и сравнително леки. Това ги прави подходящи за прикрепване към раница и за използването им при преходи в планината или за продължително пътуване без спане в хижи, хотели и т.н.

2017-07-CAMP_ITINERANT-Expires-on-04-07-2020.jpg

Най-често се състоят от едно помещение, където се спи и се държи багажът. Има модели, при които е пригодено място за багаж извън спалното, което прави по-комфортно спането и пребиваването в палатката.

http://www.decathlon.bg/p/8347889_palatka-za-kamping-arpenaz-2-za-2-dusti-i-myasto-za-bagaz.html#/17-254-_

Саморазгъващите се палатки* (2 seconds)* са подходящи за къмпингуване, при което багажът се пренася с кола или друго превозно средство, тъй като са доста обемни и тежки в сгънато положение и няма как да бъдат прикачени за раницата и да се придвижвате с тях.

http://www.decathlon.bg/p/8387712_palatka-za-kmping-2-seconds-pipe-dvumestna-zeleno-rozovo.html#/11-235-_

Идентична е ситуацията и с надуваемите палатки. Големият им обем и тегло, както и фактът че изискват допълнително оборудване – помпа, ги прави подходящи единствено за къмпингуване с използване на превозно средство.

Това основно въведение във видовете палатки може да ви ориентира от каква палатка имате нужда, според желанията ви и вида къмпингуване, което искате да практикувате.

Палатки според конструкцията им и начина на разпъване.

Друго важно нещо, което трябва да се вземе предвид, е от колко души ще се използва палатката. Палатките могат да бъдат както за един човек, така и за осем-десет души. Ако предпочитате да ви е по-широко и да имате повече място за багаж, винаги може да се спрете на по-голям модел и размер.

http://www.decathlon.bg/p/8378238_semejna-palatka-za-kmping-arpenaz-family-42-pipe-4-mestna-sinya.html#/17-254-_

Подробност, която трябва да се отбележи, е, че вариантът 2 seconds има модели само за един, двама и трима души. Ако желаете голяма семейна палатка, за над трима души, опциите са да вземете със сглобяеми рейки или надуваема.

Семейните палатки най-основно се състоят от преддверие/дневна и едно или повече спални отделения. Разпъването им не е сложно, но поради многото плат и големи размери е добре да си предвидите някого за помощ и малко повече време.

2017-07-CAMP_BASE-Expires-on-04-07-2020.jpg

Декатлон разработи иновативна технология, наречена Fresh and black. Палатките с тази технология са направени от тъкан с висока UV защита, фактор 50,  платът отблъсква топлината, а спалното е в черен цвят, за да предоставя възможност за сън по всяко време. Палатките Fresh and black имат повече прозорци от обикновените, могат да имат и два входа, вместо един. Всичко това ги прави много подходящи за плаж или за къмпингуване на открити слънчеви места без възможност за сянка.

http://www.decathlon.bg/p/8357352_palatka-za-kamping-2-seconds-easy-2-freshblack-dvumestna.html#/2621-206-2_mestna

Освен типичните къмпингарски палатки, просторни и с място за целия ви багаж, има и палатки специално пригодени за суровите условия, които една висока планина предлага на планинарите. Те се отличават с голяма лекота, независимо дали са едно-, дву-, или триместни. В сгънато положение са изключително компактни и лесни за пренасяне. Материите, от които са изработени, са изключително устойчиви и пригодени да издържат на лошо време. Доста от тях имат така наречената "пола за сняг" (удължение на стените на палатката, което се заравя в снега, за да се окопае палатката).

http://www.decathlon.bg/p/8386028_palatka-za-bivakuvane-prekhodi-i-treking-quick-hiker-3-mestna-zelena.html#/17-254-_

Въпреки голямото разнообразие от палатки, което в началото може би ще ви се стори объркващо, ако помислите добре какво точно искате от една палатка и къде имате намерение да я използвате, ще направите избора си много по-лесен и ще си осигурите много приятни и запомнящи се емоции.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...