Как да изберем ракета за тенис на корт?

18 май 2015 г.

Както ви разказахме в предната ни публикация в блога, избрахме тениса на корт за нашия Спорт на месеца.  Надяваме се да сме успели да ви убедим в многобройните предимства на този спорт и вече да обмисляте кога да направите първите си стъпки в него. Сега ще ви дадем и няколко съвета за избора на ракета, защото именно правилно подбраната ракета ще ви помогне да се насладите на този спорт.

Избор спрямо нивото на игра

tenis-raketa-tr-730-chervena

За начинаещите в тениса материалът, от който е изработена ракетата не е от голямо значение. Тя може да е по-еластична (графитена или метална) или по-твърда (дървена). Не започвайте с дълги и тежки ракети за възрастни. Не е необходимо и ракетата ви да бъде скъпа. Основното, което трябва да проверите, са нейните размери, тежестта й и дебелината на дръжката й.

Размери

Ракетите с малък размер на главата са предназначени за професионалисти и напреднали играчи, а тези с голяма глава - за средно напреднали и начинаещи.

Тежест

При повечето ракети тежестта е означена с думи, обикновено изписани над дръжката: Най-често балансът на тежестта на ракетата е означен със стрелка, насочена или към главата, или към дръжката. Когато стрелката е насочена към дръжката, главата е по-лека. Тя е по-удобна за играчите, които при разиграване играят често до мрежата. Аналогично, за тези които играят по-добре от задна линия, препоръчваме ракетите с по-тежки глави.

Дебелина

Колкото по-широк е профилът на рамката, толкова повече сила генерира тенисистът. По-меката рамка абсорбира шока при удар и дава повече контрол, докато по-твърдата рамка увеличава мощта. По-тежките ракети са с по-малко мощ, повече контрол и маневреност. Техният баланс е съсредоточен в дръжката и те изискват силата да бъде генерирана от играча. При по-леките ракети е обратното – по-малко контрол и повече сила.

Избор спрямо възрастта, честотата на игра и целите към които се стремим

  • Детски ракети: Теглото им варира между 230 - 260 грама, а размерът на главата от 100 до 110 кв.
detska-tenis-raketa-tr-700-osmoz-23

инча. Теглото и размерът зависят от възрастта на детето.

  • Повече сила, по-малко контрол: Теглото на ракетите от тази категория варира между 260 и 275 грама, което ги прави идеални за начинаещи. Те генерират повече сила за сметка на контрола. Размерът на главата е от 100 до 110 кв.ин. Подходящи са и за напреднали деца, които правят преход към по-дълга ракета.

  • Баланс между контрол и сила: Ракети с тегло 270-290 грама, размер на главите 100-105 кв. ин., баланс 330-340 грама и дебелина на профила 22-26 мм. Препоръчват се за напреднали и средно напреднали играчи.

  • Повече контрол, по-малко сила: Ракети с тегло от 290 до 305 грама. Различават се от горния вид по това, че разполагат с повече сила, което се дължи на баланса – от 315 до 330 мм. Те също притежават много добър контрол, а размера на главите е в рамките 95-102 кв. ин. Подходящи са за професионални тенисисти и много напреднали любители.
  • Кордаж

    Друг изключително важен компонент при тенис ракетите е кордажът, с който бъдат наплетени. Съществуват 3 вида кордажи:
    tensi-kordaz-ta-900-spin-125
    Дават невероятна скорост на топката, перфектно обтягане и изключителен комфорт и чувство. По-лесно се късат от синтетичните корди и са по-скъпи.
    • Синтетични кордажи (Synthetic Gut)
    Те биват еднонишкови или многонишкови. Еднонишковите позволяват много контрол, а и са много издръжливи. Те са подходящи за професионални играчи. Многонишковите притежават голяма еластичност и гъвкавост. Те абсорбират до голяма степен натоварването при удар. Те са комбинация от два различни типа корди, направени от различни материали, за да се намали триенето и да се увеличи издръжливостта на кордажа. Те позволяват да се правят комбинации, отговарящи на специфичните нужди на всеки един играч.

    Топки за игра

    tenis-topka-tb-720-zalta

    За начинаещите на всяка възраст не са подходящи новите топки. Те са много тежки и отскачат високо. Старите и износени топки, които са по-леки и меки, са по-добрият избор за тях. Някои видове топки запазват твърдостта си дори след продължителна употреба. Въпреки че са леки, те отскачат високо, трудно е да се играе с тях и да се контролират. В такива ситуации съветът ни е да ги продупчите.

    Всичко за тениса можете да откриете в магазините ни, както и в новия ни онлайн магазин!

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...