Планинският туризъм е физическа активност, която съчетава общуване с природата и физическо натоварване. Продължителността на преходите, студа и жегата, както и надморската височина, черпят голямо количество енергия от тялото. Колкото по-дълго ходим, толова по-голяма подготовка се изисква. Не забравяйте да се запасите с храна, но най-вече с напитки, за да се насладите на вашия преход.
Закуската трябва да включва също гореща напитка, която ще ви стопли в хладните сутрини, както и плод или плодов сок, за да си набавите необходимите витамини.
Дори и да изберете друго меню, имайте предвид, че обядът трябва да е богат на въглехидрати и беден на мазнини, за да не забавя храносмилането и да не тежи при прехода. Не забравяйте, че хидратацията трябва да е приоритет. Избягвайте алкохолни напитки.
Това хранене може да е по-комплексно от обяда, тъй като разполагате с повече време за приготвянето му. Трябва да е съобразено е енергийния разход и едновременно с това да е вкусно. Не забравяйте, че освен това трябва да е леко и лесноусвоимо.
За вечеря може да започнете с инстантна супа. Тези с фиде повишават енергийния прием, а тези с парченца пиле или риба повишават приема на протеини. След супата може да хапнете паста, която се пренася лесно и е хранителна. Към нея добавете протеин - консерва риба тон например. Можете да вземете дехидратирани храни, които са идеални за преходи – леки са, пренасят се лесно и са разнообразни.
Подходящ десерт е плодовият компот или парче сладкиш, които са източник на допълнителни въглехидрати.
Хидратация: препоръчваме да пиете течности редовно по време на прехода. Но е трудно да носите големи количества вода. Ето няколко съвета как да се снабдите с вода по време на прехода:
когато стигнете хижа или заслон, възползвайте се от възможността да се запасите с питейна вода.
ако пиете вода от реката, използвайте таблетки, които премахват опасните микроорганизми в нея.
Мари Фошил
Диетолог |