КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ СТРЕЧИНГА?

27 януари 2017 г.

2017-01-header.jpg

Стречингът често е тема на спорове сред спортистите. Ефикасен ли е? Трябва ли да се прави? Domyos внася яснота по въпроса.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ РАЗТЯГАТЕ?

От известно време се носят слухове, че стречингът намалява спортните резултати. От едната страна на спора са защитниците му, които практикуват стречинг като част от загрявката преди тренировка, за да подготвят и загреят мускулите и за да намалят риска от травми и мускулна треска. От другата страна са противниците му, които твърдят, че стречингът намалява силата на мускулите и спомага за възникването на контузии (т.е. прави мускулите по-слаби).

Едно нещо е сигурно - в този спор и двете страни са прави. Ако стречингът се прави набързо и неправилно или ако мускулите се разтегнат прекалено, е твърде вероятно да предизвика болка, дори контузии. Но ако се изпълнява правилно, без насилване на все още незагретите мускули, той е полезен. С намаляване на сковаността на мускулите някои стречинг упражнения позволяват да се увеличи амплитудата да движенията и да се прогресира по-бързо в съответната дисциплина. Ако се прави правилно, той повишава еластичността на мускулите, подобрява стойката и баланса, предотвратява възникването на травми и контузии и помага за увеличване на възможностите на тялото.

СТРЕЧИНГ ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ТРЕНИРОВКА?

По този въпрос мненията също се различават. Ако някои експерти поставят под въпрос стречинга като загрявка и твърдят, че намалява спортните

women gym ss17 gym plv p4a7[8379966cc,8379907cc]tci_scene_01.jpg[-1_-1xoxar]

постижения, то те визират професионалните спортисти. По тази причина изглежда неразумно да се забрани разтягането преди тренировка за всички, които тренират за тонус.

Когато правите стречинг преди тренировка, трябва първо да загреете, преди да пристъпите към по-напрягащо разтягане. Мускулите трябва да се разтегнат, след като се загреят, т.е. след като се повиши температурата им, за да се увеличи еластичността им. Ние препоръчваме „активно-динамичен” стречинг, с който мускулите, сухожилията и ставите се подготвят за напрягане и се намаляват критичните моменти при разтягането им. „Активно-динамичен” означава изометрична контракция (статична) за няколко секунди, последвана от „динамична” фаза (напр. вдигане на коляно, ако се разтяга квадрицепс или бедро).

Стречингът след тренировка е добра практика, тъй като помага на мускулите да се отпуснат. Т. нар. „пасивен” стречинг след тренировка представлява истинска релаксация за мускулите. Те се отпускат и това им помага да се възстановят по-бързо.

Забележка: никога не трябва да се разтягате до степен, в която изпитвате болка и разбира се, трябва да съобразявате стречинг упражненията с вида на физическата активност.

КАК ДА СЕ РАЗТЯГАТЕ?

  • Стречинг сесията трябва да бъде около 10 минути, по два пъти за всяка мускулна група.
  • Увеличавайте амплитудата на разтягането постепенно, без пресилване.
  • Разтягайте само, когато издишвате.
  • Изпълнявайте движенията тихо, не говорете и се старайте да ги правите възможно най-бавно.
  • Затворете очи, когато лягате на земята при стречинг. Това помага за отпускането на мускулите, за разтягането и за усещането (за максимални резултати комбинирайте с релаксация).
  • Не се разтягайте, когато сте в нестабилна позиция. Например, ако сте изправени, хванете се за нещо, за да се подсигурите да не изгубите баланс и вместо да разтегнете, да стегнете мускул.
  • В края на стречинг сесията си отделете 10 секунди да отпуснете  крайниците.
  • Щом тялото се загрее и разтегне, започнете с тренировката.

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...