Научете повече за шосейното колоездене?

3 май 2018 г.

Популярен спорт, който следим по пътищата през лятото или по телевизията, шосейното колоездене е един от най-старите спортове в света. Можете да го практикувате самостоятелно или в група, за да се любувате на пейзажа или да подобрявате резултатите си. Шосейното колоездене ще ви донесе усещане за свобода и ще ви помогне да преминете границите на възможностите си.

Каква екипировка е необходима за практикуване на шосейно колоездене?

За да практикувате шосейно колоездене на първо място ви е необходим шосеен велосипед. Шосейният велосипед се характеризира с теглото си (в общия случай между 6,9 кг и 9,5 кг). Извитото кормило е различно от това на планинските велосипеди, а широчината на гумите е много по-малка (25 мм обикновено). Можете да започнете с шосеен велосипед с алуминиева рамка и след това да преминете на карбонова, която е по-здрава и по-лека.

За вашата безопасност е задължително да носите каска.

За да подобрите представянето си е препоръчително да носите обувки за колоездене.

Накрая, облеклото на колоездача е съществен елемент за приятното каране. Клинът с подложка ще ви донесе комфорт, ще омекоти вибрациите и ще намали риска от протриване. Фланелките за колоездене се изработват от дишаща материя и обикновено имат джобове на гърба, подходящи за енергийни гелове и блокчета.

Къде можем да практикуваме шосейно колоездене?

Шосейното колоезедене може да се практикува по асфалтови пътища! В България с всяка година наблюдаваме все повече хора, които се придвижват по родните пътища с шосеен велосипед. В Европа този спорт е по-популярен и има редица известни маршрути за начинаещи и напреднали велосипедисти.

Правилата на шосейното колоездене?

Шосейните надпревари се провеждат отборно или индивидуално. Дистанцията варира в зависимост от възрастта и нивото на участниците, като при професионалистите може да достигне до 250 км. Има еднодневни състезания, като Париж-Рубе, и етапни състезания, като Тур дьо Франс.

Ползи от шосейното колоездене?

Шосейното колоезедене развива цялото тяло. Представлява интензивна кардио тренировка, укрепва мускулите на краката и ви поддържа в добра форма. Помага да освободите ума си, да прогоните стреса и да увеличите аеробния капацитет.

Шосейното колоездене бързо може да стане част от полезните ви навици, без които ежедневният ви живот ще е празен. Съобразявайте се с възможностите си и слушайте тялото си, за да поддържате мотивацията си.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...