От Декатлон до Монблан и Гран Парадизо част 2: екипировката

17 октомври 2016 г.

В първата част на приключенията на част от нашия екип в Алпите Ви разказахме за подготовката на една такава експедиция и колко е важно добре да премислите какво ще вземете в багажа си. Днес Михаела, Петър, Росен и Велислав ще ви покажат част от екипировката, която ползваха, и ще споделят мнението си за нея. След всяко описание са включени и линкове към продуктите. 

Раници

Ще започнем с раниците. Трима от нас бяха с раници, закупени от Декатлон. Големи туристически раници, 60 и 70 литра, готови да поберат целия багаж по време на преход. Бяха ни много удобни, винаги успявахме да съберем "още малко" в тях. Въпреки тежкия багаж, който носехме, раницата стоеше стабилно и удобно на гърба, кръста и раменете. Всяка имаше удобни, големи джобове, в които хубаво можете да разпределите дрехи, инвентар, храна, вода, както и малки такива, в които можете да сложите неща под ръка. Ползвахме раниците EASYFIT 60SYMBIUM ACCESS 70 + 10FORCLAZ EASYFIT 60.

Котки

Котки

Друго важно нещо, което ползвахме и можете да намерите сред продуктите в магазина са котки на марката Simond. Нашите бяха полуавтомат, отпред с каиш, а отзад с автомат. Паснаха идеално на всички обувки, имат регулиране на дължината, което трябва да погледнете и нагласите. Каишите обхващат добре обувката и не се разхлабват. При качване и слизане на сняг захващат стабилно, при лед е нужен малко повече натиск, за да захапят зъбите. Бяха изпробвани и на скала, вършат си идеално работата. Добре е да се прибират сухи и да се минат със смазка преди съхранение, за да се продотврати появата на ръжда. Ние носехме КОТКИ MAKALU MIXTE и КОТКИ MAKALU SPEED.

Пикели

Заедно с котките ползвахме и пикели Simond. Доста леки и удобни са, много добре захващат, не се наложи да ги ползваме в екстремна и спешна ситуация, но помагат много при стръмни изкачвания и слизания. Като котките и те захапват много добре на камък. Взехме си тези: ПИКЕЛ OCELOT HYPERLIGHT и ПИКЕЛ ANACONDA CUP

2-3

2-4

Каски

Ползвахме каски за катерене отново на Simond. Дори и да няма класическо катерене включено в плановете ви, на подобни места е препоръчително да сте с каска. Почти навсякъде около вас има скали и камъни, които не знаете в кой момент могат да паднат - ако някой над вас бутне нещо или пък от само себе си. Каската ще ви предпази от удар в главата и при евентуално падане. Каските ROCK са много удобни и леки, регулират се лесно, цветът също е доста приятен

Седалки и въже

Седалки, въже и прилежащият им инвентар (карабинери, примки, въже) беше тестван предварително и всички се представиха на ниво. Седалките EASY 3 са много удобни, имат много катарами за пристягане, за да може да си я нагласите възможно най-добре.

Дрехи

Част от дрехите, които носихме, също можете да намерите в Декатлон. Туристически/алпинистки панталон, какъвто е панталонът ROCK в дамски и мъжки вариантще бъде едно от най-комфортните неща, които ще носите. Тънък и еластичен е и изобщо не ги усещате върху себе си. По никакъв начин не пречи при движение и катерене. Материята съхне много бързо при потене, а при намокряне водата не попива заради промазката. Пухенката X-LIGHT топли много и винаги е правилно решение при преходи, защото заема много малко място и е лека. Ръкавиците, които ползвахме бяха ALPINISM 2 В 1: двойни - с външна ръкавица, която е непромокаема и вътрешна топла ръкавица. Ако носите двете заедно ще бъде леко неудобно, ако ви се наложи да правите нещо прецизно, като боравене с инвентар, но при всякакви други условия ще ви бъдат полезни.

2-5

Шалтета

Ползвахме също така и три вида шалтета: ШАЛТЕ ОТ ПЯНА FORCLAZ M200, ШАЛТЕ ОТ ПЯНА FORCLAZ M100 и ДЮШЕК AG FORCLAZ 400 LЕдното имаше късмет да бъде ползвано само един път на това пътуване и по време на изкачването падна и се озова някъде по скалите :) Удобни са много, изолират добре върху сняг. Ако сте малко по-чувствителен откъм удобство препоръчваме да ползвате по-дебелото шалте, при тънкото има вероятност да усещате някоя и друга неравност по земята.

Обувки

Михаела ползва и обувки ALPINISM Simond. Много стабилни при ходене и катерене, мокриха се доста от снега, но краката си останаха сухи. Обхващат много добре глезена, за да е максимално комфорно и сигурно, особено когато сте с тежка раница.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме ви ориентирали в търсенето и избора на екипировка. Преди всичко преживяването и емоциите са важни, а не с каква блуза или панталон сме, но подходящият избор може да спести много главоболия И разбира се не забравяйте фотоапарата, за да може да уловите прекрасни мигове!

VIRB Picture
2-9
VIRB Picture
2-10

Първата част от историята можете да си припомните тук.

Последно от Decathlon

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 24 март 2024

Loading...

Loading...