Съвети от експертите – зимната екипировка, част 2

29 януари 2015 г.

[caption id="attachment_3313" align="alignleft" width="270"]

Михаела Иванова

Михаела Иванова[/caption]

В предишната ни статия ви представихме предимствата и недостатъците на пуха. Този път Михаела Иванова, продавач-консултант в отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша ще ни разкаже малко повече за вълната - друг материал с безспорно много добри показатели по отношение на предпазване от студа и запазване на вътрешната топлина на тялото. Какви са основните свойства на вълната, защо да изберете нея и как да я поддържате ще прочетете в следващите редове.

Как работи вълната?

Погледнете руното на овцете. Природата ги е дарила с много добра „дреха”, която им служи еднакво добре и през зимата, и през лятото. Чакайте, и през лятото ли? Да, правилно прочетохте. Всъщност този така добър материал е страхотен изолатор и регулатор на телесната температура. Той е предпочитан от хората, посещаващи планината, но е част от традиционното облекло на бедуините в пустинята например. Задържа топлината на тялото в студеното време, а в жегите го предпазва от прегряване. Тайната се крие в малките въздушни „джобчета”, които се образуват между вълнените нишки. Благодарение на тях слоят от въздух, който се формира, блокира прекомерното отдаване или приемане на топлина към и от външната среда, поддържайки температурния баланс на тялото.

Как функционира вълната в студено време?

Ето и някои от фактите, които й осигуряват едно от първите места в класацията на изолационните материи.

Топло, дишащо и здраво?

Искате или не, при физическо натоварване загрявате и, за да регулира температурния си баланс, тялото се поти. Ако потта, която се отделя, се задържи дълго върху кожата, непременно ще ви стане студено. Вълнените влакна могат да абсорбират влага равна на близо 30% от собственото им тегло. Те я транспортират навън сравнително бързо, а вие оставате сухи за по-дълго.

Този естествен изолатор е изключително дишащ и не задържа лоши миризми. Нишките му притежават антибактериални свойства и не позволяват микроби да се задържат в тъканта. Вълната е лека, когато е суха, но за съжаление натежава в мокро състояние. Интересно е обаче, че дори тогава продължава да изолира (за разлика от пуха). Нейните влакна имат свойството да разпределят влагата помежду си - от по-мокрите към по-сухите, като по този начин ускоряват съхненето. Недостатък е, че този процес обикновено отнеме не малко време.

За да се избегне това неудобство, често се комбинира със синтетични материи. По този начин се съчетава топлината на вълната и бързосъхнещите свойства на изкуствения полиестер например. (Именно този принцип е използван при термобельото XWarm в мъжки, дамски и детски вариант.)

Мерино (или мериносовата вълна) е друга разновидност, която набира голяма популярност. Тя се добива от специални породи овце и е в пъти по-мека и фина от обикновената. Използва се най-често за изработка на термобельо, чорапи и други аксесоари, които са в пряк контакт с кожата. При нея липсва неприятното усещане за „боцкане”, което е основното й предимство.

Тестовете показват, че вълнените нишки могат да бъдат прегънати 20,000 пъти, преди да се наруши целостта им. За сравнение памукът издържа 3,000 огъвания.  Еластичността им също е удивителна – увеличават дължината си до 50 % в мокро и до 30% в сухо състояние. Тези два показателя свидетелстват за здравината и продължителния живот, който може да има вашата екипировка, при правилна поддръжка.

termo

Какви грижи да полагам?

Споменавайки поддръжката, редно е да следвате инструкциите на етикета. Производителят посочва условията за пране и съхранение. Eто няколко общи съвета за това как да се почиствате своите дрехи и аксесоари, изцяло изработени или имащи в състава си вълна:
  • Начинът на пране строго зависи от състава на екипировката – 100% вълна ли е или пък комбинация с друг материал?
  • Изцяло вълнените дрехи се повреждат от високите градуси на пералнята: ако им го причините, след процедурата ще ги извадите смалени с няколко размера. Някои съвременни перални машини имат програми за пране на вълнени дрехи, но въпреки това по-добре перете на ръка в хладка вода. Не търкайте или усуквайте. Накисвайте и изплаквайте внимателно.
  • Дрехите, които имат в състава си по-малко от 20% вълна, бихте могли да перете и в пералня, но на не повече от 30°C .

В заключение:

Предимства: изолира дори когато е мокра, регулира телесната температура, не задържа миризми, здрава.

Недостаъци: съхне трудно, неприятно усещане за „боцкане”, изисква специални грижи при пране.

[hr]

Силно се надяваме нашите съвети да ви помогнат в избора на подходяща екипировка. Най-важното е да се чувствате добре в планината както душевно, така и физически. Остава ни само да си пожелаем една макар и позакъсняла, но приказна и снежна зима!

Последно от Decathlon

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...