Съвети от експертите - зимната екипировка

12 януари 2015 г.

В търсене на нова екипировка, особено за зимата, често си задаваме въпроси от типа на „Тази дреха ще ми топли ли?” или „Кое яке ще ми свърши най-добра работа?”.  Михаела Иванова,

[caption id="attachment_3277" align="alignright" width="264"]
Михаела Иванова

Михаела Иванова[/caption]

продавач-консултант в отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша, отговaря на често задаванитe въпроси, от които всички ние се интересуваме, когато търсим зимна екипировка.

Отговорът е един – най-добра и топла дреха няма. Има най-подходящa за определена дейност: за ски, трекинг, катерене, за градски условия и т.н. Редица са факторите, които оказват влияние върху избора ни и върху това до каква степен ще ни изолира от студа нашата екипировка, като например материалите, от които е изработена дадена дреха, техническите й характеристики, подходящото комбиниране на слоевете, които обличаме, климатичните условия на мястото, което посещаваме, дори моментната кондицията на човек и много други. Всеки материал, бил той естествен или синтетичен, има своите предимства и недостатъци. Безспорно обаче пухът и вълната са едни от най-добрите изолатори, затова ще им обърнем малко повече внимание и накратко ще ви представим част от свойствата им.

Пух – що е то?

Природата е създала птиците с пух по тялото, като по този начин им е осигурила изключителна защита от студа. Как работи ли? Между тялото им и външните пера се намира слой от пух, който задържа въздушни молекули между своите миниатюрни и многобройни власинки. По този начин се създава ефективна бариера, която запазва топлината на тялото и не позволява студът да проникне. Този принцип на изолация се пренася и в планинската екипировка, където пухът се използва главно за пълнеж на спални чували и якета. Има два основни вида пух – гъши и патешки. Гъшият има по-висока изолационна стойност от патешкия, съответно и по-висока цена. Алпинистите използват такъв тип якета, разбира се разработени за подобни условия. Патешкият обаче също осигурява надеждна защита от студа в не толкова екстремни обстоятелства и е идеален както за планината, така и за града. Понякога пълнежът на якетата е смес от пух и пера, обикновено в процентно съотношение 90/10 или 85/15.  Това прави цената по-достъпна, като същевременно запазва добро ниво на термоизолация.

Защо да изберем пух?

Едно от основните предимства на пуха е, че осигурява най-добро съотношение на изолационни качества към собствено тегло. В същото време позволява да бъде компресиран до минимални размери. Почти всички пухенки вървят в комплект с торбичка, в която може да приберете якето си и то да заеме обем малко по-голям от топка за ръгби. Това е особено удобно, когато ни се налага да го сложим в раницата например. Нивото на изолация зависи от количеството на пълнежа, но и от големината и формата на „каналчетата” с пух. Тяхната задача е също да държат пуха равномерно разпределен. Пухенките могат да бъдат използвани както за трети слой, когато са по-плътни, така и за междинен слой под зимното ни яке, когато са тънки и компактни като дамския и мъжкия модел на Quechua For700 XXLight например . Друго предимство на пуха е, че транспортира влагата отвътре навън изключително добре, но веднъж намокрен, губи изолационните си качества. Затова е много важно да пазите якето си, ако няма водоустойчива защита. Именно тук опираме до споменатото по-горе:  няма най-добра универсална екипировка, а най-подходяща за определени условия. Защо ли?  Защото, ако тръгвате на преход и очаквате да прекарате много време под дъжда, то е по-добре да изберете яке от синтетични материали с мембрана, което няма този проблем при намокряне. Но, ако времето ще е сухо и студено, то пухеното яке би ви свършило отлична работа.

Поддръжка:

Пухенките могат да имат много дълъг живот, стига да се поддържат правилно. От тук произтича и другият недостатък тези якета, а именно специалните грижи, които изискват. Можем да  започнем от най-елементарното: натъпквайте якето в торбичката, не се опитвайте да го сгъвате или навивате на руло, за да го приберете. Стремите ли се да го вкарате в правилна форма, рискувате да деформирате пълнежа му. А и освен това, ви коства много повече усилия. Важно е да държите пухенката си в сухи помещения, далеч от влага, когато не я ползвате. Можете да я перете както на ръка, така и в пералня, но при определени условия. Обикновено на етикета има инструкции, които трябва да спазвате, но следните съвети също ще са ви от полза:

Пране на ръка:

Накиснете в хладка вода, никога в гореща. За предпочитане е да използвате специални препарати за пране на пух с цел запазване на качествата. Изперете и внимателно изплакнете няколко пъти. Никога не усуквайте якето в стремежа си да го изцедите, защото така ще нарушите цялостта на пълнежа. Вместо това изстискайте колкото е възможно (като го притиснете с ръце например). Важно е да съхне в хоризонтално положение, за да избегнете струпване на пуха в някой от краищата (което се случва чисто и просто в следствие на гравитацията, ако го сушите вертикално на закачалка). Имайте предвид, че този процес ще отнеме няколко дни, през които е хубаво да разстилате с ръка, ако някъде пухът се е степал. Якето трябва да изсъхне напълно, преди да бъде облечено или прибрано в гардероба.

Пране в пералня:

В пералнята нека бъде на програма за деликатно пране на не повече от 30°C. Без центруфуга! След това сушете по описания по-горе начин. Ако имате сушилня, би било добре да сложите в нея две или три тенис топки, които да разбият пуха, за да не се степва. Повторете програмата за сушене толкова пъти, колкото е необходимо, за да изсъхне якето напълно.

Професионално пране:

Ако пък нямате време за горните процедури или ви е страх, че може да не изпълните инструкциите правилно, занесете якето си на професионално пране. Някои перални предлагат тази услуга за пухенки (забележете, че не става въпрос за химическо чистене, а за пране), която е достъпна като цена и ще си спестите времето и усилията.
_Q0R3666

В заключение:

Предимства: най-добро съотношение топлина-тегло, компактен, влагоотвеждащ, дълъг живот при подходяща поддръжка

Недостаъци: намокрен губи изолационните си свойства, съхне трудно, изисква специална поддръжка

Много е важно да определите за какво ще използвате вашата екипировката. Така ще изберете най-подходящия продукт. Винаги, когато се колебаете, можете да се обърнете към нашите консултанти в магазините, които ще ви дадат съвет.
Очаквайте и втората част на статията, в която ще ви разкажем за друг добър изолационен материал – вълната.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...