Започни нов спорт: скуош

14 декември 2016 г.

2016-12-squash-1.jpg

История

Скуошът е ракетна игра, която се практикува на корт с четири стени с малко гумено топче. Родината на скуоша е Англия, като спорта възниква в някои от най-престижните училища към средата на 19 век. В началото на 20 век играта става популярна по целия свят, създават се асоциации и се дефинират официални правила. Скуошът все още не е официален олимпийски спорт, но се очаква да влезе за първи път в програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Правила

Основните правила на скуоша  са сравнително прости. Играта се провежда на затворен корт, в който се изпозлват не само четири стени, но и пода. Целта е топчето да бъде изпратено към предната стена, като може да тупне само веднъж на пода. Рикошетите в останалите стени са неограничени.  Разиграването продължава докато някои допусне грешка (остави топчето да тупне два пъти на пода) или съдията отсъди препречване – състезателите са длъжни, след като отиграят топката, веднага да се дръпнат и да оставят максимално място за удар на съперника.

Ползи

  • Контролиране на теглото - Скуошът е един от най-динамичните спортове, които се практикуват. Натоварването едноврeменно и на долната, и на горната част от тялото позволява да се изгарят  около 800 калории на час. По този показател скуошът е на първо място в редица авторитетни класации, така че ако искате да се раздвижите след коледните трапези - това е вашият спорт.
13850469464_a7a3fe552b_q


  • Пъргавина – подскоци, рязко спиране, спринт, навеждане са само част от движенията, които тялото извършва при игра на скуош. Това развива у играча пъргавина и му дава възможност да спира, спринтира и променя рязко посоката на движение без усилие.

  • Координация – скуошът изисква много добра координация, тъй като тялото трябва мигновено да застане в подходяща позиция за посрещане на топчето. Синхронът между движението на очите, движението на ръката и бързото осмилсяне на това, което виждате  подбрява координацията и създава финес на движението.

  • Коцентрация - от самото начало на играта, очите ви са фиксирани в топчето . Постоянното му следене къде ще  се удари, как и накъде ще отскочи ви държи в постоянна ментална и визуална концентрация. В същото време периферното зрение е ангажирано с движението на опонента и несъзнателно следите за посоката му на движение, така че да го хванете неподготвен.

  • Експлозивна сила – както всеки ракетен спорт, нанасянето на удари без време за засилка, подобрява чувствително експлозивната сила.
  • В заключение можем единствено да ви препоръчаме да изпробвате и този спорт възможно най-скоро. Той се развива бързо в България, става все по-достъпен и се откриват все повече зали за игра. Не на последно място – играта на скуош изисква партньор и представлява чудесна възможност за общуване с лек състезателен привкус.

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...