Защитете се от студа по време на зимни преходи

2 декември 2018 г.
планински трекинг

**Първите снежинки ви карат да мечтаете за нови преходи и приключения в неотъпкания сняг. За да превърнете тези моменти в удоволствие, е важно да сте добре защитени. Ето нашите съвети, които ще ви насочат в избора на облекло, с което ще се чувствате топло и удобно. **

По време на преходи преминавате последователно през няколко фази на интензивно физическо натоварване при изкачване и на по-слабо натоварване при слизане или почивка. Как да останете сухи и защитени от студа, за да се възползвате максимално от деня в планината?

**Открийте метода на обличане с три слоя. **

Първи слой -  дишащ

Често пренебрегван, качественият първи слой е много важен. Той запазва тялото сухо и отвежда влагата от изпотяването към другите слоеве.

Насочете се към материи, които изсъхват бързо (изработени от така наречените "хидрофобни" нишки).

Втори слой - изолиращ

За да запазите тялото си топло, изберете втори слой, който ще ви изолира от студа. Идеални за тази цел са поларите, пуловерите и softshell якетата.

Трети слой - защитен

Накрая изберете трети слой, който ще ви защитава от външни въздействия. Преди всичко имаме предвид климатични въздействия като вятър, дъжд и сняг, но също така и въздействия от околната среда, ако предпочитате труднопроходими терени (бодливи храсти, паднали дървета и др.)

.............................................................................................

**Благодарение на напредъка на технологиите на материалите, някои дрехи могат да изпълняват повече функции - **например якетата 3 в 1, които предлагат едновременно втори и трети слой, или високотехнологичните блузи, които са едновременно дишащи и изолират от студа. Така дрехата, която обличате като втори слой през зимата, може да ви послужи за първи и втори слой през лятото... Това ви позволява да изберете облекло, което не само ще ви осигури топлина, но ще бъде леко и компактно.

Не забравяйте да се погрижите и за краката си с панталон (със свалящи се крачоли за лятото, непромокаем за зимата) и с топли и дишащи чорапи. За много студените дни и ако сте по-зиморничави, не забравяйте ръкавиците и шапката.

Знаете ли че...

За да не измръзват ръцете и краката ви, носете шапка! Това е така, защото при кръвоснабдяването мозъкът е с предимство. Ако е на топло, ще му трябва по-малко енергия, което ще позволи останалите части на тялото, и по-специално крайниците, да бъдат добре кръвоснабдени.

Вече сте готови с екипировката, пожелаваме ви вълнуващи преходи!

Последно от Decathlon

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...