Започни нов спорт: петанк

Започни нов спорт: петанк
17/03/2017 DecathlonBG

big_d34d885d15c34c65b9094bd86475a476

Петанк е традиционна френска игра, която набира все по-голяма популярност в Европа и България. Най-голямото предимство на играта е, че полът, възрастта и физическата  форма не са от значение и всеки може да играе. Единственото, което се изисква, е минимална инвестиция в екипировка, концентрация и прецизност. Обещаваме ви, че ще имате безброй забавни моменти със семейството и приятелите си, ако решите да опитате!

История

Археологически находки показват, че подобна  игра се е практикувала още от древните египтяни и гърци, но съвременният ѝ вариант официално възниква през 1910 година във френската провинция Прованс. Това е причината играта да се счита за традиционна за Франция и има най-много почитатели там.

Кратки правила

Петанк може да се играе индивидуално, по двойки или тройки. Когато се играе индивидуално или по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки. Топките са метални и тежат между 600 и 800 грама. Професионално играта се практикува на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 м, но спокойно можете да играете и в парка, стига да откриете равно място.big_06ee0460b2d3432b9171982772422b7c

Играчът, който започва първи, очертава кръг в началото на игралното поле и от него хвърля малко дървено топче, наречено „кошонет”. Кошонетът трябва да бъде хвърлен на разстояние между 6 и 10 м от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта им е да ги запратят максимално близо до кошонета. Хвърля винаги този отбор, който в дадения момент е по-далече от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близо, то другият може да удари и изчисти топката му, а може да бъде ударен и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта.

Когато отборите хвърлят всичките си топки, започва отброяването на резултата. Всяка топка, която е по-близо до кошонета от топките на противника,  носи 1 точка. Присъждат се толкова точки, колкото топки са по-близо до кошонета в сравнение с най-доброто хвърляне на противника. Играе се до 13 точки и първият отбор, който ги достигне, печели мача.