Екстремни плувци - 4 световни рекорда!

10 февруари 2017 г.
banner.jpg[-1_-1xoxar]

Хората постоянно търсят нови усещания и предизвикателства. Плувците не правят изключение...

  1.    Героят на откритите води (рекорд за най-дълга преплувана дистанция)

Изключителният рекорд за най-дълга дистанция, преплувана някога в открити води, принадлежи на хърватина Велко Рогошич, когото с право наричат „Кралят на студените води”. Рогошич е на 65-годишна възраст, когато успява да изплува 225 километра наведнъж в Адриатическо море между градовете Градо и Ричоне (Италия).

За да придобиете по-ясна представа – това се равнява на 9000 дължини в 25-метров басейн. Преплуването на това разстояние му отнема 50 часа, като от старта до финала губи 16 килограма телесна маса.

  1.    Най-възрастната жена преплувала Ламанша

На 65 години австралийката Сю Олдъм става най-възрастната жена преплувала разстоянието между Англия и Франция. Плуването й отнема 17 часа, а разстоянието е повече от 34 километра. Звучи ви безрасъдно? Всъщност не чак толкова! „Никога не знаеш на какво ще попаднеш, защото има силни течения и вълни, които могат да те повлекат навсякъде” – споделя Олдъм, напълно съзнаваща опасностите, които морето крие, и добавя: „Започна ли нещо, никога не се отказвам”.

Изводът е, че ако имате воля, винаги има начин. Така че без повече извинения!

  1.    Леденият човек (температурен рекорд)

В ледено студени води, човешкото тяло се преохлажда и започва да насочва кръв към вътрешните органи, което  затруднява контрола и движението на крайниците. След няколко минути тялото започва да се схваща и дори най-добрите плувци в ледени води трябва да излязат на сухо, за да са в безопасност.

Сигурни сме, че от тези факти ви побиха тръпки, но то не са достатъчни да спрат Кристоф Вандрач. Немецът, когото някои определят като “луд”, поставя световен рекорд за плуване в ледени води, като изминава 1 километър за 13 минути при температура малко над 0°C.

След постижението той казва: „ Преплувал съм Ламанша, както и разстояния от над 80 км, така че мислех , че 1 километър не би трябвало да представлява трудност. Всъщност беше точно обратното, всяко загребване беше невероятно болезнено.”

4.   Сладководната акула (рекорд за скорост)

Единствената дисциплина с плуване в открити води на Олимпийските игри е с дистанция 10 километра. 21-годишният американец Джордан Уилмовски, световен шампион в тази дисциплина, влиза в историята на плуването с невероятното постижение от 1 час и 49 минути на Световното първенство в Казан през 2016 година.  

Последно от Decathlon

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...