10 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНИ ПРЕХОДИ

15 август 2019 г.

За да бъде удоволствието от планинската ви разходка пълно, ви припомняме задължителните правила за безопасни преходи. След като се запознаете с тях, никога няма да забравяте да предупредите приятел, че отивате в планината, аптечката ви ще е подготвена, ваксините ще са направени, а кожата ви ще е защитена от насекоми. Нищо няма да попречи на вашето приключение.

2019-08-hikking-1200x628-1-1.jpg

1. ПРОВЕРЯВАЙТЕ МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ПРОГНОЗА

Въпреки че най-безстрашните планинари излизат в почти всякакво време, бъдете готови да отложите тръгването, ако времето ви се струва нестабилно. Всъщност, ако пътят ви изисква много добра видимост или проливните дъждове могат да го направят хлъзгав и опасен, за предпочитане е да отложите  прехода. Също така бъдете предпазливи, ако отивате на преход с деца, както заради тяхната безопасност, така и заради настроението им.

Съветваме ви да проверите метеорологичната прогноза предната вечер и да направите справка за промени в нея и сутринта. За предпочитане е да гледате местни прогнози и при необходимост да сравнявате няколко източника. Най-лесното решение е да имате метеорологично приложение с известия, което да ви предупреждава за всяка сериозна промяна на времето.

2. УВЕДОМЕТЕ БЛИЗКИТЕ СИ КЪДЕ ОТИВАТЕ И КОГА СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ВЪРНЕТЕ

Откакто сте навършили пълнолетие, вие вече не предупреждавате родителите и близките си, когато излизате. Все пак този навик може да е от голяма помощ при планински преходи. Независимо дали отивате в планината сами или в група, вие не сте защитени от непредвидени събития и инциденти, а е възможно батерията на телефона ви да е изтощена или да нямате обхват. Това, разбира се, са екстремни ситуации. За съжаление, такива неща не се случват само на другите. Затова е добре да предупредите някой близък, член на семейството ви или приятел, къде отивате и кога се очаква да се върнете. Така той ще бъде нащрек, ако не сте се върнали до два часа след предвиденото, и при необходимост ще уведоми планинските спасителни служби. Това от своя страна ще улесни и тяхната работа, защото те ще бъдат предупредени навреме и ще ви намерят по-лесно.

Предупреждаването на близък трябва да се превърне във ваш навик, независимо дали преходът ви е няколко часа или цял ден.

3. СПАЗВАЙТЕ УДОБЕН ЗА ВАС И ЗА ОСТАНАЛИТЕ РИТЪМ

Преходите са достъпен спорт, но като такъв, те все пак мобилизират енергията ви. Затова пазете силите си и спазвайте ритъма на вашето тяло. Това ще ви предпази от внезапна умора и задъхване, които често са последвани от понижаване на вниманието, спъване или подхлъзване. Обувките Quechua с технология CrossContact осигуряват добро сцепление на смесени терени.

4. НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ АКРОФОБИЯТА

Страхът от височини е често срещан. Статистиката показва, че акрофобията засяга от 2 до 5% от хората.

Дори ако не планирате да изкачвате стръмни върхове, в някакъв момент от прехода може да се наложи да минете по мост или тясна пътека покрай отвесен склон. Ако имате силна акрофобия, избягвайте минаването през такива места.

Ако сте на преход в група, кажете на останалите за фобията си. Те ще ви окуражат и подкрепят, но най-вече, няма да ви поставят в положение, което ще ви застраши поради ирационален страх.
Съществуват начини за борба и дори за побеждаване на страха от височини. Тук можете да разгледате нашите съвети за преодоляване на акрофобията.

Страхът от височини е често срещан. Статистиката показва, че акрофобията засяга от 2 до 5% от хората.

Дори ако не планирате да изкачвате стръмни върхове, в някакъв момент от прехода може да се наложи да минете по мост или тясна пътека покрай отвесен склон. Ако имате силна акрофобия, избягвайте минаването през такива места.

Ако сте на преход в група, кажете на останалите за фобията си. Те ще ви окуражат и подкрепят, но най-вече, няма да ви поставят в положение, което ще ви застраши поради ирационален страх.

Съществуват начини за борба и дори за побеждаване на страха от височини. **Очаквайте скоро и статия за акрофобията. **

5. БЪДЕТЕ СЪСРЕДОТОЧЕНИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД

Също както много от пътните произшествия се случват в познати участъци, инцидентите в планината често се случват в края на прехода, когато се приближавате към целта си или теренът става по-лесен. Всъщност, умората понижава вниманието ви. Бъдете съсредоточени от началото до края на прехода. Трябва да предвидите почивки, редовно да пиете вода и да се храните, за да поддържате енергията си по време на прехода.
Носете щеки, за да намалите умората си и да си осигурите допълнителна стабилност.

2019-08-hiking-1200x628-1.jpg

6. ВИНАГИ НОСЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ХРАНА И ВОДА

Независимо дали носите бутилка или хидратираща система, не чакайте да почувствате жажда, за да пиете! Дори преходът да не ви изпотява толкова, колкото бягането, не забравяйте, че един възрастен човек губи средно 2,5 литра вода на ден. Това количество вода трябва да бъде прието, за да осигурите оптимално функциониране на мускулите и на цялото си тяло.

Затова е задължително да тръгнете с достатъчен запас от вода за целия преход (поне 1 литър на човек, най-добре по 2 литра на човек).

Накрая, не забравяйте да пиете преди, по време на и след края на прехода, за да можете да се възстановите.

Носете суха храна с оптимално съотношение на тегло и енергия. Съветваме ви да вземете енергийни блокчета** (пълнозърнести или със сушени плодове),** вместо ябълка, например, която заема повече място и е по-тежка.

7. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ НАСЕКОМИ

Планината изобилства от големи и малки животни. Въпреки че са трудно забележими, насекомите могат да причинят големи неприятности. Ето защо е важно да вземете предпазни мерки.

Пчели и оси: в топло време те се приближават към вашите сладки храни или сандвичи. Най-добре е да бъдете нащрек при всяка хапка. При ухапване на някой крайник трябва да действате своевременно и да извадите жилото, без да го скъсате, за да не поемете още отрова. След извършване на тази манипулация почистете зоната и при необходимост приложете успокояващ препарат. Това е необходимо и при контакт с парещи растения.

Комари: те излизат привечер и се срещат най-често на височина от 600 до 2200 м. Най-добрата предпазна мярка е да носите репелент срещу комари в аптечката си. Преди лягане задължително затворете комарника на палатката си.

Кърлежи: срещат се в гористите местности, високите треви и папратите. Най-добрата защита е носенето на покриващ панталон в светъл цвят. По този начин веднага ще забележите, ако имате кърлеж на крака си. При ухапване трябва да извадите частта, която е под кожата, с помощта на пинсета. При усещане за треска задължително се консултирайте с лекар, веднага след като се приберете.

8. НОСЕТЕ ДРЕХИ В ОТКРОЯВАЩИ СЕ ЦВЕТОВЕ

Спазили сте инструкциите за трислойната екипировка. Необходимо е обаче дрехите ви да са видими.

Всъщност, както посочихме по-горе, времето може бързо да се промени, а с него и видимостта в дъжда. Възможно е да срещнете ездач или ATV. Носете дрехи в ярки цветове или снабдени със светлоотразителни ленти. При лошо време или ако вървите след залез и преди изгрев, носете челник.

2019-08-hiking-1200x628-2.jpg

9. ВИНАГИ НОСЕТЕ АПТЕЧКА ЗА ПЪРВА ПОМОЩ В РАНИЦАТА СИ

Носенето на аптечка в раницата е задължително при всички преходи, дори за няколко часа.

Необходимо е също така редовно да проверявате срока на годност и доброто състояние на лекарствените продукти.

10. ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА

Състоянието на пътеките е важно за вашия преход. Маркираният и поддържан път гарантира вашата безопасност. Затова е важно да опазвате околната среда.

Необходимо е да събирате всичките си отпадъци.

ВНИМАНИЕ: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПОДНОВЯВАТЕ ВАКСИНИТЕ СИ!

Спазването на имунизационния календар, особено за тетанус, е много важно. Тетанусът може да се пренесе чрез контакт на отворена рана със земята или с животински отпадъци – това са често срещани условия по време на планински преход. Припомняме, че ваксина за дифтерия и тетанус се прави на 25-годишна възраст, а след това на всеки 10 години. При пътуване в чужбина е необходимо да се запознаете с отделните за всяка страна здравни препоръки.

Нашият съвет е да вземете тези предпазни мерки достатъчно време преди пътуването си, защото периодичните ваксини често отнемат няколко седмици.

Вече сте подготвени за безопасни преходи.

Последно от Decathlon

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...