5 ХРАНИ ЗА ТОПЕНЕ НА МАЗНИНИ

17 февруари 2017 г.
damska-teniska-air-za-fitnes-cherna

Спортувате редовно и сте решили, че е време да установите режим на балансирано хранене. Помогнете на тялото си да се пребори с килограмите като изберете храни, допринасящи за топенето на мазнините. Някои от тях имат свойството да ограничават трансформирането на захарите в мазнини и да ускоряват процеса на изгаряне. Представяме ви 5 храни, които горят мазнините. Включете ги в менюто си.

АВОКАДО

Макар и да има репутация на плод с много мазнини (160 kcal за 100 г), авокадото е отличен избор за активно спортуващите. Хранителният му състав включва главно мазнини, в по-голямата си част са мононенаситени мастни киселини(най-вече олеинова киселина), които предпазват сърдечносъдовата система. При физическо натоварванегорят бързо, освен това ускоряват топенето на мазнините.Авокадото съдържа също лецитин, който участва в мозъчната дейност и в предаването на нервни импулси към мускулите, което е от съществено значение при спорт. Лецитинът допринася също за регулиране нивата на холестерола. Бедно на фибри, авокадото е подходящо за консумация както преди, така и след физическо натоварване, благодарение на богатия си минерален състав (калий, калций, магнезий), който спомага за неутрализиране на отпадъчните киселини.

ПРЯСНА СЬОМГА

Мислите, че сьомгата е мазна? Грешите, сьомгата е отличен съюзник в отслабването. 100 г сьомга съдържат 205 kcal. Тази вкусна риба е един от най-богатите източници на омега-3 (добрите мазнини, които предпазват сърцето), които ускоряват топенето на мазнините и самите те горят бързо. Освен това намаляват складирането на лоши мазнини и позволяват по-добро усвояване на захарите от клетките. Запомнете, не оставяйте сьомгата дълго на открито, тъй като рискувате да изгуби полезните си съставки. За да не ви омръзне, можете да я приготвяте по различни начини - на фурна, на пара, във фолио, с лимон или с копър.

ЛИМОН

Лимонът има свойството да елиминира токсините и да подобрява храносмилането. Лимонената киселина, която съдържа, помага на стомаха да обработи мазнините и протеините. Освен че има стимулиращо и енергизиращо действие благодарение на витамина C, който съдържа, лимонът е отлично средство за стимулиране на метаболизма. С него горите калории през целия ден, докато си почивате или докато тренирате. Изпивайте сутрин сока на един лимон, разтворен в чаша хладка вода, за да изчистите тялото си от токсините. По този начин ще активирате секрецията на жлъчка и ще подготвите черния дроб да обработи по-лесно храната, която приемате през деня. Овкусявайте месото, салатата, яйцата и сухите плодове с няколко капки лимон, за да ускорите усвояването им от организма.

ЯБЪЛКА

Яжте ябълки, те помагат в борбата с килограмите. Богати на фибри и витамин C и бедни на калории, ябълките са отлично средство за засищане на глада. Съдържат голямо количество пектин, който има двойно действие – засища глада и улавя мазнините в стомаха. Средно голяма ябълка (150 г) осигурява 18-20 г въглехидрати (74-80 kcal), които се усвояват бавно и постепенно от организма, а вие се чувствате сити. И още нещо важно - яжте ябълките с кората. Учени са установили, че урсоловата киселина, която се съдържа в кората на ябълките, ускорява горенето на мазнините и спомага за увеличаване на мускулната маса. Избирайте сортове с ниско съдържание на захар (Грени Смит).

КАФЕ

Както става ясно от името му, кафето съдържа кофеин, който активира изгарянето на мазнините. Ако го пиете без мляко и захар, кафето сдържа 0 калории. Дълго или късо, пийте го с мярка и удоволствие. Въпреки че според някои изследвания кафето може да подобри спортните резултати и да помогне за изгарянето на мазнините, не трябва да прекалявате с количеството. Запомнете – не повече от три чаши кафе на ден.

domyos-article-4

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...