5 ползи от бягането за вашето здраве

26 февруари 2016 г.

Ползите от редовната физическа активност вече са научно доказани и документирани. Бягането е спорт с много положителни ефекти, то подобрява здравословното състояние и увеличава продължителността на живот. Може би няма да е излишно да се запознаете с някои факти, които ще разсеят и последните ви съмнения.

> Контрол на теглото

Приемайте по-малко калории, отколкото изразходвате. Хората, които практикуват бягане и искат да свалят килограми, също спазват това правило. Но (и това е добрата новина!) бягането е един от най-ефикасните начини да горите калории по-бързо. Това важи дори за сравнително кратки тренировки.

Не забравяйте, че колкото по-интензивно е натоварването, толкова повече калории ще изгаря тялото ви. Когато при бягане поддържате пулс около 75% от максималния, тялото ви започва да гори много повече мазнини. Но в крайна сметка нищо не може да се сравнява с по-продължителното натоварване, при което горите калории както по време на, така и след тренировката.

PHOTO_INT_KALENJI_K-Eliorun-US1703

> Намаляване на вашата фитнес възраст

Може ли да се изчисли продължителността на живота на човек с помощта на обикновен въпросник? Норвежки учени използват такъв метод в последните няколко години и резултатът от техните изследвания, които включват десетки хиляди участници, е достатъчно убедителен, за да получи широк отзвук.
PHOTO_INT_KALENJI_K-Kids-US-4182
Според скандинавските учени хронологичната възраст (според датата на раждане) има по-малко значение от фитнес възрастта (според здравословното състояние на сърдечносъдовата система) при прогнозиране на шанса за дълголетие (по отношение на средната продължителност на живот за държавата). По-конкретно, добрият VO2max показател (максимална аеробна консумация) е от по-голямо значение в сравнение с високото ниво на холестерол, високото кръвно налягане и дори редовното пушене. Според норвежките учени най-добрият начин да намалите фитнес възрастта си е бягането или подобна физическа активност.

> Превенция срещу заболявания

Проучване, направено сред 20 000 участника – мъже и жени на средна възраст 49 години, определя пет категории на физическото състояние (след аеробен тест, направен с пътека за бягане).

В този тест медицинските данни за физическото състояние на участниците са следени в продължение на десетилетие (с писменото съгласие на всеки от участниците). Установено е, че с навършване на 50 години в групата, в която участниците са спортували и тренирали най-много, има най-малка поява на осемте хронични болести, свързани с остаряването (диабет, Алцхаймер, рак на белия дроб и дебелото черво, сърдечносъдови заболявания).

> Лекарство срещу стрес

Много научни публикации потвърждават, че физическите упражнения ускоряват образуването на нови неврони, стимулират паметта и имат положителен  ефект при лекуване на депресия.
PHOTO_INT_KALENJI_K-Family-US-5706
Относно положителния ефект на спорта върху мозъчната дейност, канадско проучване, направено с лабораторни плъхове, изтъква влиянието на физическата активност върху настроението. При провеждането на теста се установява, че няколко седмици упражнения правят плъховете по-спокойни и по-малко податливи на стрес. За съжаление този положителен ефект изчезва след месец без физически упражнения.

> По-здрави кости

Понякога критикуват бягането, защото подлага опорно-двигателния апарат на въздействието на удари. Но това твърдение пренебрегва факта, че костите се нуждаят от постоянно натоварване, за да запазят плътността си. Американско проучване, проведено с десетки хиляди жени над 50-годишна възраст, доказва, че при 40% от тях се намалява необходимостта от подмяна на тазобедрена става, когато са практикували бягане или са се разхождали поне четири часа седмично.

Вслушвайте се в сигналите на тялото си, когато спортувате, и винаги се съобразявайте с това задължително правило - не бягайте (дори бавно), ако изпитвате дискомфорт в мускулите, сухожилията и ставите или ако установите появата на необичайни симптоми (световъртеж, температура, болки в гърдите).

Последно от Decathlon

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...