5 ползи от бягането за вашето здраве

26 февруари 2016 г.

Ползите от редовната физическа активност вече са научно доказани и документирани. Бягането е спорт с много положителни ефекти, то подобрява здравословното състояние и увеличава продължителността на живот. Може би няма да е излишно да се запознаете с някои факти, които ще разсеят и последните ви съмнения.

> Контрол на теглото

Приемайте по-малко калории, отколкото изразходвате. Хората, които практикуват бягане и искат да свалят килограми, също спазват това правило. Но (и това е добрата новина!) бягането е един от най-ефикасните начини да горите калории по-бързо. Това важи дори за сравнително кратки тренировки.

Не забравяйте, че колкото по-интензивно е натоварването, толкова повече калории ще изгаря тялото ви. Когато при бягане поддържате пулс около 75% от максималния, тялото ви започва да гори много повече мазнини. Но в крайна сметка нищо не може да се сравнява с по-продължителното натоварване, при което горите калории както по време на, така и след тренировката.

PHOTO_INT_KALENJI_K-Eliorun-US1703

> Намаляване на вашата фитнес възраст

Може ли да се изчисли продължителността на живота на човек с помощта на обикновен въпросник? Норвежки учени използват такъв метод в последните няколко години и резултатът от техните изследвания, които включват десетки хиляди участници, е достатъчно убедителен, за да получи широк отзвук.
PHOTO_INT_KALENJI_K-Kids-US-4182
Според скандинавските учени хронологичната възраст (според датата на раждане) има по-малко значение от фитнес възрастта (според здравословното състояние на сърдечносъдовата система) при прогнозиране на шанса за дълголетие (по отношение на средната продължителност на живот за държавата). По-конкретно, добрият VO2max показател (максимална аеробна консумация) е от по-голямо значение в сравнение с високото ниво на холестерол, високото кръвно налягане и дори редовното пушене. Според норвежките учени най-добрият начин да намалите фитнес възрастта си е бягането или подобна физическа активност.

> Превенция срещу заболявания

Проучване, направено сред 20 000 участника – мъже и жени на средна възраст 49 години, определя пет категории на физическото състояние (след аеробен тест, направен с пътека за бягане).

В този тест медицинските данни за физическото състояние на участниците са следени в продължение на десетилетие (с писменото съгласие на всеки от участниците). Установено е, че с навършване на 50 години в групата, в която участниците са спортували и тренирали най-много, има най-малка поява на осемте хронични болести, свързани с остаряването (диабет, Алцхаймер, рак на белия дроб и дебелото черво, сърдечносъдови заболявания).

> Лекарство срещу стрес

Много научни публикации потвърждават, че физическите упражнения ускоряват образуването на нови неврони, стимулират паметта и имат положителен  ефект при лекуване на депресия.
PHOTO_INT_KALENJI_K-Family-US-5706
Относно положителния ефект на спорта върху мозъчната дейност, канадско проучване, направено с лабораторни плъхове, изтъква влиянието на физическата активност върху настроението. При провеждането на теста се установява, че няколко седмици упражнения правят плъховете по-спокойни и по-малко податливи на стрес. За съжаление този положителен ефект изчезва след месец без физически упражнения.

> По-здрави кости

Понякога критикуват бягането, защото подлага опорно-двигателния апарат на въздействието на удари. Но това твърдение пренебрегва факта, че костите се нуждаят от постоянно натоварване, за да запазят плътността си. Американско проучване, проведено с десетки хиляди жени над 50-годишна възраст, доказва, че при 40% от тях се намалява необходимостта от подмяна на тазобедрена става, когато са практикували бягане или са се разхождали поне четири часа седмично.

Вслушвайте се в сигналите на тялото си, когато спортувате, и винаги се съобразявайте с това задължително правило - не бягайте (дори бавно), ако изпитвате дискомфорт в мускулите, сухожилията и ставите или ако установите появата на необичайни симптоми (световъртеж, температура, болки в гърдите).

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...