5 съвета за по-голям успех при лов

25 септември 2017 г.
2017-09-header.jpg

При дебнене с цел лов или фотографиране съществуват някои правила, които трябва да спазвате, за да увеличите шансовете си за максимално доближаване до животното. Представяме ви 5 основни съвета, които ще ви помогнат да станете експерти в дебненето.

1) Съобразявайте се с вятъра

Първо важно условие за успешния лов е съобразяването с вятъра. Както знаете, животните имат силно развито обоняние и много лесно надушват натрапници. Затова, когато приближавате животното, вятърът не бива да духа в посока от вас към него. Съществуват няколко прости техники за определяне посоката на вятъра, които ще изложим по-подробно тук:

Шишенце с талк: Принципът е да се пръсне малко количество талк, който веднага се понася от вятъра. Готовите шишенца с талк често са скъпи и трудни за намиране, затова може да си направите сами в домашни условия, използвайки каучуков балон, гърло от пластмасова бутилка с продупчена капачка и разбира се, талк.

2017-09-article_1.jpg

Тънка връв (от торбичка за боклук): завързана на стойката за стрелба, връвчицата ще ви покаже посоката на вятъра. Този списък далеч не е изчерпателен, наблюдаването на околната среда, на дърветата, листата и т.н. също помага за определяне посоката на вятъра.

2) Придвижвайте се по краищата

За допълнително прикритие вървете по края на пътеките. Така ще имате възможност бързо да се скриете сред растителността, ако забележите животно. А за него ще е по-трудно да различи високата фигура в близост до растения, отколкото на открито. Също така, движейки се по края на гората, ще чувате стъпките на навлизащи в нея животни. Същото важи и при лов от засада - можете да се възползвате от условията на терена, за да се скриете, например зад паднало дърво, купчина клони или зад плет.

3) Разчитайте следите

Заличаване на следа с времето

**Наблюдаването на средата **е от първостепенна важност при този вид лов. Разчитането на следи и дири ще увеличи шансовете ви да намерите дивеч. Следете и за легала и калища - белег за присъствието на глигани. След като откриете следи, трябва да определите дали са пресни. За целта е необходимо да вземете под внимание метеорологичните условия през последните няколко дни. Старите следи се разпознават лесно след дъжд, тъй като дъждовните капки вече са започнали да ги заличават.

2017-09-cycle_empreinte.jpg

От друга страна, за скорошни дири свидетелстват някои лесно разпознаваеми знаци.

Например, размътена вода или пръски вода по суха почва около локва, влажна кал по стъблото на дърво. Това са сигурни индикации за неотдавнашното присъствие на животно. Миризмата също издава дивеча

4) Следете фазите на луната

Най-общо казано животни може да срещнете както на разсъмване, така и по здрач, но и в рамките на целия ден, предвид че сръндакът например се храни между 6 и 12  пъти дневно.

При все това, ако ще ловувате, наблюдавайте луната. Изследване доказва, че в зависимост от фазите на луната поведението на животните се променя.

Новолуние: През този период нощем животните се намират в пълна тъмнина, което ги принуждава да се хранят на развиделяване. Следователно стават отново активни в края на деня, преди залез слънце.

Първа четвърт: В периода на първата четвърт, също като при новолуние, животните са активни по развиделяване. Не са обаче толкова активни в късния следобед.

**Пълнолуние: **Противно на някои схващания, че при пълнолуние дивечът се засича по-лесно, тъй като има видимост за по-дълго време, изследванията показват, че през този период животните излизат да се хранят късно през нощта. Ако ловувате при пълнолуние, се препоръчва да дебнете около полунощ.

Последна четвърт на луната: Луната изгрява късно и животните са активни чак до разсъмване. Вторият пик на активност е в средата на следобеда. Затова в период на последна четвърт на луната подходящо време за лов са средата и краят на деня.

5) Бъдете безшумни

Ловът чрез дебнене изисква търпение и възможно най-висока степен на безшумност. Днес се предлагат безшумни дрехи, гарантиращи намаляване на шума от триенето на платовете един в друг. За още по-ниско ниво на шум обличайте дрехи от кардирани материи, като полар и вълна. Освен това, колкото по-прилепнала по тялото е дрехата, толкова по-малко триене създава, съответно и по-малко шум.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...