8 Еко начина за опазване на океаните

23 юли 2018 г.

Замърсяване, намаляване на рибните популации, унищожаване на кораловите рифове – време е да действаме, за да опазим океаните.

Според Обединените нации 40% от океаните на нашата планета „силно усещат влиянието на човешките дейности“. Океанът е основна част от околната ни среда: благодарение на биоразнообразието, което е и важен източник на храна и хранителни вещества, океаните ни поглъщат близо 25% от емисиите на CO2 по земното кълбо годишно. В чест на Световния ден на океаните, отбелязван на 8 юни под надслов „Да почистим океаните“, СУБЕА препоръчва 8 прости еко мерки, около които можем да се обединим – гмуркайки се и на сушата – преди да е станало твърде късно.

2018-07-picto-1.png

СЪБИРАЙТЕ ОТПАДЪЦИТЕ

Както във водата, така и на плажа...

Събирането на отпадъците, на които се натъквате във и около водните басейни не е трудно – въпрос на навик. Винаги носете мрежеста чанта, когато отивате да се гмуркате, или торба за отпадъци, когато се разхождате край плажа. Ако видите боклук, недейте само да се възмущавате, а направете нещо – съберете го. По този начин няма да попаднете на същия отпадък в морската среда.

2018-07-picto-2.png

ГЛЕДАЙТЕ С ОЧИТЕ, А НЕ С РЪЦЕТЕ

Зачитайте околната среда...

На курсовете по гмуркане вероятно са Ви обяснили простото правило за зачитане на живота в моретата: никога не притеснявайте животните. Не ги преследвайте в търсене на идеалната снимка, не се опитвайте да ги изкарате от убежищата им, не ги докосвайте и не ги малтретирайте. Коралът във водата трябва да бъде наслада за окото, а не сувенир, който взимате със себе си. Внимавайте и да не увредите морското дъно: избягвайте закрепени за скалите животни или корали, внимавайте при движенията с плавниците. Бъдете максимално дискретни, когато сте на гости на морските обитатели.
2018-07-8-eco-friendly-ways-ocean-preservation-subea.jpg

2018-07-picto-3.png

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПО-МАЛКО ПЛАСТМАСА

Мислете в перспектива, за да опазите океаните...

Според специалистите в океаните се намират 300 000 млн. тона пластмаса. Затова нека предприемем мерки за промяна на потребителските си навици още сега, като ограничим употребата на пластмаса и я заменим с устойчиви материали или такива, подлежащи на рециклиране. Посредством тази промяна всеки може да допринесе за опазването на океаните. Ето няколко лесни за приложение екологични решения:

– използвайте текстилна или хартиена торба при пазаруване;

– ограничете покупките на продукти с пластмасови опаковки и такива, опаковани на няколко слоя;

– пазарувайте на едро;

– Избягвайте закупуването на пластмасови бутилки, негодни за повторна употреба, или продукти, пакетирани поединично.

2018-07-picto-4.png

ЗАГЛЕДАЙТЕ СЕ В ЧИНИЯТА СИ

Бъдете внимателни при покупката на морска храна...

Ако редовно купувате морска храна, уверявайте се, че е от надеждни източници и устойчив риболов. Свръхриболовът, безотговорният риболов и случайният риболов имат огромен принос за намаляването на рибната популация в световен мащаб. Освен това избягвайте консумацията на определени видове като атлантическия червен тон, които рискуват да изчезнат поради големия интерес към тях като хранителен продукт. И забравете за супата от акулова перка – тя е виновна за смъртта на 100 млн. акули годишно.

2018-07-picto-5.png

УЧАСТВАЙТЕ В ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА

2018-07-subea.png

Бъдете активни...

Има няколко начина да сте активни и да защитавате околната среда. Разбира се всички ние трябва да започнем с промяна на ежедневните си навици. Но защо да не отидем и по-далеч, чрез доброволческа работа за колективното почистване на плажове и рифове? Ако не живеете край брега, друг чудесен начин са петициите и даренията за защита на морските екосистеми.

2018-07-picto-6.png

ДАЙТЕ ПРИМЕР

Разкажете на приятел...

Отношението ви е важно, но когато става въпрос за екология и опазване на океаните, важни са не само думите, но и делата. Приятелите ви, семейството, колегите и децата с радост ще помогнат. Най-важното е бъдещите поколения да се възпитават в уважение към морето и неговите обитатели. Чрез подходящите послания в социалните медии ще насърчите хората, които действат за опазването на морската среда.

2018-07-picto-7.png

НАМАЛЕТЕ ВЪГЛЕРОДНИЯ СИ ОТПЕЧАТЪК

Един жест, с който помагате на екологията в дългосрочен аспект.

Днес е невъзможно да имаме нулев въглероден отпечатък. Въпреки това трябва да работим за ограничаването на своя отпечатък – по този начин помагаме да се противодейства на последствията от промяната на климата върху океаните. Повишаващите се нива на морската вода и окисляването на океаните са тясно свързани с парниковия ефект. Мислили ли сте да намалите потреблението си на електроенергия? Или да се придвижвате пеша, с велосипед или еко автомобил? Или при пазаруване да избирате местни продукти, за които не се налага транспортиране с камион на хиляди километри? Промяната дори на най-малкия навик в ежедневието ще допринесе за бъдещето на океаните.

2018-07-picto-8.png

ПРОВЕРЯВАЙТЕ КАКВО КУПУВАТЕ

Идентифицирайте продуктите, които рискуват да застрашат биологичните видове.

Важно е да се внимава повече при покупката на продукти, особено луксозни стоки. Някои от тях са изработени от морски видове, които са на изчезване, като например корала, костенурките или бисерния наутилус. Нека обединим сили, за да могат океаните да продължават да ни удивляват. Нека положим усилия, за да покажем благодарността си към моретата.

СТАТИЯТА НАПИСА

2018-07-signature-maud-dialogue-leader-subea.jpg

Мод, лидер комуникации за марката Subea.

Работя като отговорник за диалога със спортуващите за марката Субеа. Баща ми, водолазен инструктор, ми предаде любовта си към гмуркането, когато бях на 8 години. От тогава това е моята страст. Днес съм водолаз, сертифициран по системата PADI Rescue

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...