Какво да предприемете в случай на буря в планината?

27 юли 2017 г.

*Лятото е най-подходящото време да се насладим на планината, но същевременно е сезон на екстремни жеги, които предизвикват бури. **Жоел Ру, планински водач,  припомня кои са правилните действия, които трябва да предприемете в случай на буря в планината. *

Небето в планината е капризно и понякога крие изненанди. Всички любители на планинските разходхи са били свидетели на изненадваща и опасна буря. Жоел Ру ни обяснява този феномен и ни дава съвети какво да предприем в този случай.

2017-07-orage-montagne-reflexes-reaction_1-1.png

Как да познаете, че предстои планинска буря?

Лятото е най-подходящото време да се насладите  на планината, но същевременно е сезон на екстремни жеги, които предизвикват бури. Често бурята връхлетява внезапно и ненадейно, тъй като времето в планината се променя много бързо, преди да сте имали време да го осъзнаете. Ето защо трябва да се научите да бъдете бдителни и да наблюдавате обстановката около вас. Съветвам ви да се информирате за прогнозата за времето за мястото, на което отивате, и да следите постоянно небето. Знак за предстояща буря е наличието на плътни, тъмни облаци високо в небето.

Опасността от буря е най-голяма в края на деня, но можете да бъдете застигнати от буря и по обяд.

**Какви опасности крият планинските бури? **

Няма спор, че те могат да бъдат красиви, внушителни и зрелищни, но се пазете. Освен видимите опасности от наводнение и преливане на река, свлачище, градушка и внезапно падане на температурите, основна опасност представлява риска от удар от гръм.

Къде да намерите подслон в случай на буря?

Или по-скоро кои места да избягвате? Най-важно е да не спирате на билото или под изолирано дърво, където вие ще сте най-високият обект.  Не се крийте под дърво или скала. Старайте се да не сте в близост до вода, езера, потоци, реки и пр., тъй като водата е проводник на електричество.

** Какво трябва да направите по време на буря?**

Оставете всички метални предмети, като щеки, далече от вас. Правилната позиция, която трябва да заемете, е да приклекнете в ембрионална поза (събрани крака, ръце, обхванали коленете, главата, поставена между коленете) върху вашата раница или друга изолираща повърхност, за да няма контакт между стъпалата ви и земята. Ако се движите в  група, застанете на известно разстояние един от друг. И накрая, запазете самообладание и изчакайте времето да се проясни, преди да тръгнете отново. Бурите обикновено са интензивни, но много кратки.

**С каква екипировка трябва да разполагате? **

Щом забележите големи, тъмни облаци, които предвещават буря, облечете непромокаеми дрехи, за да не се намокрите, тъй като влажността е проводник на електричество. Имайте предвид, че темепратурите ще паднат, затова отдолу облечете полар или пуловер, за да запазите тялото си топло.

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...