От Декатлон до Монблан и Гран Парадизо част 1: подготовката

13 октомври 2016 г.

През месец август част от екипа на Декатлон посети за една седмица високите части на красивите Алпи. Михаела, Петър, Велислав и Росен, които са продавач-консултанти в Декатлон Витоша и носят планината в сърцето си, предприеха голям поход, който включваше малкото градче Шамони (Chamonix) във Франция, изкачване на връх Монблан, последвано от пътуване до Валсаваренке (Valsavarenche) в Италия и изкачване на връх Гран Парадизо (Gran Paradiso). В своя пътепис от три части, те ще се опитат да предадат няколко различни аспекта от тази мини-експедиция - подготовката, екипировката и как всъщност премина всичко. Приятно четене! 

[caption id="attachment_4966" align="aligncenter" width="1200"]

Екип Монблан

Михаела, Росен, Велислав, Петър[/caption]

В първата от поредицата публикации ще ви разкажем за един от най-важните етапи от пътуването, а именно планирането и подготвянето на багажа.

Подготовката на багажа е един от най-често пренебрегваните моменти, когато човек планира пътуване. В началото си мислехме "О, какво толкова има да се мисли, топли дрехи, хигиенни принадлежности и разни други неща"...  Голяма грешка! Има много неща, свързани с багажа, за които да се помисли, още повече, че ще го носите на гръб. В тази публикация ще ви направим малък списък с нещата, които ние взехме и които ще са ви необходими за подобно пътуване. Може би по-опитните от нас биха имали допълнения и корекции към списъка ни, които с радост бихме чули. 

Основните неща

Голяма раница

За да носите целия си багаж, на първо място ви трябва голяма раница

Всякаква раница над 50-60 литра ще ви бъде полезна, важно е да бъде с твърд и здрав гръб, тъй като багажът тежи и е необходимо да стои здраво и неподвижно на гърба ви докато ходите. 

Някои от нас си носеха и втора по-малка раница, в която беше доста удобно да съберем някои по-малки неща, докато пътувахме с колата, а и може да я ползвате за изкачването на някой връх, където няма да ви е необходим целия багаж.


Палатка

Ако ще спите на палатка, ще са ви необходими всички съпровождащи къмпингуването неща като палатка, топъл спален чувал, шалте, котлонче и достатъчно газови бутилки, съдове и нож. Ако ще ползвате една палатка, тя трябва да е достатъчно голяма, за да е комфортно за всички. Ние носихме една, в която спахме през цялото време. Спалният ви чувал трябва да е топъл, за да ви е комфортно по високите места, където снегът и студът са постоянни спътници. Внимавайте при избора на чувал и гледайте винаги температурата му на комфорт! 

Хубаво е да си носите две котлончета, едното винаги може да се развали и да започне да изпуска газ например, както установихме. 

Сушени плодове

Темата за храната също е важна и трябва да се разберете какво и колко да си вземете. Всякакви калорични и бавно развалящи се храни са необходими, студът се грижи всичко да е свежо. Ядки, сушени плодове и шоколад ще са ви много полезни и дават енергия през деня по време на преход. Бяхме се запасили с доволно количество качамак и полуготови спагети, които с местно френско червено вино са идеална вечеря след дълъг ден.

Хубаво е всеки да носи вода, поне по две бутилки, и при всяка възможност да се допълват от чешма, изворче или друго подходящо място. 

Ако предварително знаете, че по маршрута няма такива места, ще трябва да се заредите с повече течности.


1-21

При дрехите е по-специфично, особено ако не сте редовен посетител на планината и нямате подходящи дрехи, то изборът ще бъде малко труден и може да се наложи да направите някоя и друга покупка. Тук в пълна силна важи правилото да се обличате на пластове. Ако започнем от връхните дрехи, ще ви трябват водоустойчиво яке и панталон - рискът от валежи винаги го има, следете прогнозата за времето и взимайте обмислени решения. Ако имате ветровка или пухенка също ще ви бъдат много полезни, тъй като често са по-тънки от якето, а и заемат по-малко място. Топли и водоустойчиви ръкавици също ще са ви необходими, заедно с достатъчно чифтове чорапи (топли за спане и дишащи за преходите). Топлата междинна дреха също е задължителна, полар и пуловер. При тениските е индивидуално - някои предпочитат да носят повечко тениски, например памучни, и да ги сменят често, или да сте с изкуствени, които изсъхват бързо директно на вас и да не държат мокро и изстудяващо. Ако в плановете ви влиза нощуване на открито и студено, много ще ви помогне термобельото - блуза и клин. Шапка и бъфче/бандана също са силно препоръчителни добавки към багажа.

Инвентарът

Следваща важна част от екипировката е инвентарът. Неизменна част от него са седалка, въже, карабинери, пикел, котки и твърди туристически обувки, които да ползвате заедно с котките. Разбира се, този инвентар трябва да бъде съобразен с мястото и условията, където отивате.

Въжето трябва да бъде достатъчно дебело, поне 8.6мм, като дължината му трябва да бъде съобразена с броя хора и маршрута, през който ще се минава. Ние имахме въже с дължина 40м. 

Пикелът и котките са нужни за снежни условия, но биха свършили добра работа и по скали. Усещането да вървиш с котки по камък в началото е странно, приличахме на слон в стъкларски магазин - внимавахме да не ги счупим. Твърдите обувки са ви необходими, за да имате стабилна основа, на която да захванете котките, без да има огъване на стъпалото - така можете да се катерите, стъпвайки и опирайки се само на предната част на обувката, т.е на предните няколко зъба на котките.

3-2-11

Следващите неща, които трябва да вземете, не се побират в нито една от горните категории, но са важни и необходими.  Това са челник и фенер, както и резервни батерии за тях, кибрит или запалка, карта на местността, слънцезащитен крем, макар че и с него, всички се сдобихме с прекрасен алпийски тен .

Аптечката е задължителна в раницата, в случай на някакъв тип нараняване; в нея трябва да има превързочни материали, дезинфектант, лепенки, лекарство за главоболие, повръщане и т.н., всеки може да сложи неща според нуждите си. 

Което се отнася и за целия багаж - всеки избира и слага неща според това с какво разполага и предпочитанията си. Дори и да забравите нещо, да не сте взели подходящото, да изгубите част от екипировката (ние се върнахме с едно шалте по-малко), каквото и да стане, може само да ви послужи като урок за следващ път, важното е да се върнете живи и здрави!

Надяваме се, че сме ви били полезни и ще се вдъхновите да огранизирате свое пътешествие. В следващите публикации ще ви представим в повече детайли пътуването ни и с по няколко думи ще дадем оценка на част от екипировката, която ползвахме.

Поздрави на всички и до скоро!

- Михаела, Росен, Велислав и Петър

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...