Ефективни тренировки у дома - от какво имаме нужда?

18 октомври 2021 г.

Поради продължаващата вече повече от година и половина обстановка все повече хора се ориентират към домашен фитнес. Трудно е да се отделя време за ежедневни тренировки  поради забързания и ангажиран начин на живот, а сега става още по-сложно с честото отваряне и затваряне на залите.

За нас от Decathlon здравето на всички спортуващи е от първостепенно значение и се опитваме да направим тренирането у дома по-лесно и достъпно от всякога. Ежегодно разработваме и усъвършенстваме нашето домашно фитнес оборудване, като се вслушваме в обратната връзка и желанията на клиентите ни. В тази статия ще те запознаем по-добре с предложенията ни, чрез които можеш да тренираш ползотворно у дома и да постигаш желаните резултати.

2021-10-article_2-1.png

Пространството

Пространството, от което имаш нужда ще варира според твоето ниво на тренираност и опит. Ако си начинаещ, то тогава не се нуждаеш от много уреди и от 3 до 5 кв. метра площ ще ти е достатъчна. Тук ще откриеш предложения за тренировки у дома. За средно напреднали и напреднали се изисква повече място. То ще зависи от това дали ще тренираш със свободни тежести или със собствено тегло. При по-напредналите необходимата площ може да достигне до 10 кв. метра в зависимост от оборудването. Това са нашите предложения за тренировки вкъщи.

Конкретното фитнес оборудване е пряко свързано с желаните резултати. Така, например, ако искаш да отслабнеш, ще имаш нужда от кардио уред. В случай че целта е изграждане на мускулна маса и сила, ще са необходими уреди за упражнения със собствена тежест, както и свободни тежести.

В следващите редове ще изброя какво е необходимо, за да тренираш ползотворно у дома според целите, които си заложил.

2021-10-article_3-1.png

Необходимо оборудване за отслабване за начинаещи

Начинаещите хора, които искат да отслабнат, нямат нужда от много уреди. Най-важното при тях е кардио тренировката. За нея ще имаш нужда от велоергометър, пътека или кростренажор според предпочитанията ти. За да стане то още по-ефективно, ще ти трябват също гири и ластици. Повече за нужното домашно оборудване за отслабване можеш да прочетеш тук.

  • Кардио уреди – уред за кардио е задължителен за хора, които искат да поддържат форма. С него се изгарят излишните калории, което е и в основата на този тип тренировки. Ако обичаш ходенето или бягането, най-добър вариант би бил пътека за бягане. В случай че предпочиташ карането на велосипед, то велоергометърът ще е идеален вариант за теб.
  • Гири – гирите са незаменим уред към домашното оборудване за фитнес. Те спомагат за стягане и тонизиране на мускулите, което води до по-здрава и стегната фигура. Виж предложенията ни за домашни тренировки с тежести.
  • Ластици – ластиците, подобно на гирите, спомагат за стягане на мускулите. Тяхното предимство е, че са леки и могат лесно да се пренасят. В същото време са подходящи за изпълнението на многобройни упражнения за цялото тяло, в зависимост от съпротивлението.
  • Постелки – още един основен елемент за комфортна тренировка. Тя предпазва от синини при изпълняване на някои упражнения и е задължителен елемент за хората, които обичат практиките за цялостно здраве на духа и тялото като йога и пилатес.
2021-10-article_4.png

Оборудване за покачване на силата и мускулната маса

  • Лостове за набирания и успоредка за упражнения със собствена тежест – за любителите на тренировки със собствена тежест на тялото лостовете за набирания и кофички са задължителни. Има различни опции, като някои се поставят на касата на врата, а други се монтират на стена. Можеш да избереш и цялостна станция за кофички и набирания, ако разполагаш с повече свободно място.
  • Дъмбели и ластици -  ако целта ти е покачване на мускулна маса, то свободните тежести са идеалния вариант. Ако имаш дъмбели с достатъчно тежести и ластици, няма мускулна група, която да не можеш да натовариш достатъчно, за да стимулираш мускулен растеж.
  • Лежанки – лежанките помагат за изпълнението на още повече упражнения. Единственият им минус е, че заемат повече място в дома ти.
  • Комбинирани уреди, тип гладиатор – ако искаш да превърнеш дома си във фитнес зала, то комбинираните уреди ще му придадат тази визия.
2021-10-article_5.png

Оборудване за покачване на издръжливостта

  • Пътеки – пътеките за ходене и бягане са издръжливи, лесно преносими, със сгъваем механизъм, за да заемат по-малко място, когато не ги използвате. Различните пътеки имат различни функции, които можеш да разгледаш в сайта ни.
  • Велоергометри, крос и гребни тренажори – основното им предимство е наличието на самозахранване. Това означава, че можеш да ги поставиш до прозореца или до телевизора за по-голямо удобство при дълготрайни тренировки.
  • Въжета за скачане и тежести за тяло – те помагат за повишаване на издръжливостта и ускоряването на интензивността на упражненията.

Виж тези 5 съвета за покачване на издръжливостта.

2021-10-article_6-1.png

Всичко зависи от теб

Не забравяй, че за да бъдат ефективни тренировките, е необходимо постоянство, независимо дали ще избереш да спортуваш от вкъщи, или в залата.  Храненето също не е за подценяване, ето защо е важно да намериш баланса и резултатите няма да закъснеят. В приложението Decathlon Couch можеш да откриеш персонализирани програми за над 80 спорта, които ще са в твоя полза за изпълнението на заложените цели.

Велислав Стойков е сертифициран личен фитнес треньор с над 10-годишен опит. Част е от Декатлон Бургас и отговаря за екип фитнес. В свободното си време обича да спортува и да пише статии за спорт, здравословно хранене и активен начин на живот.
Фейсбук страница на Велислав

Последно от Decathlon

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 23 март 2024

Loading...

Loading...