Екипировка за планинско бягане

Екипировка за планинско бягане
14/03/2016 DecathlonBG

Планинското бягане печели все повече и повече привърженици. Бягането сред природата е гаранция за нови преживявания. Но имайте предвид, че качествената екипировка е много важна, за да се предпазите от травми и инциденти.

Всички опитни планински бегачи са единодушни, че в началото трябва да подхождате с  предпазливост и да не бягате по маршрути, кото са твърде сложни. Освен това трябва да се екипирате в съответствие с натоварването, което ви предстои (дори да е само разходка).

PHOTO_INT_KALENJI_K-Trail-US-2905

> Обувки

Несъмнено това е най-важната част от екипировката за планинско бягане. Изберете обувки, с които се чувствате удобно и които отговарят на позицията на стъпалото ви. Ето някои характеристики, които трябва да вземете предвид:

сцепление: подметката трябва да осигурява отлично сцепление на всякакъв терен, най-вече на влажен.

защита: качествените обувки за планинско предпазват от камъните и корените по терена.

размер: обикновено се препоръчва да изберете с един номер по-големи обувки, за да се предотврати болката в пръстите при слизане по наклон.

леко тегло: избирайте обувки, които ви гарантират пълна стабилност и не ви натоварват излишно.

> Облекло

big_d5715ba527094daf9034265fef56fec1 Няма съмнение, че не бягаме по един и същи начин в планината и в града. Екипировката за планинско бягане трябва да включва дрехи и аксесоари, които да осигуряват комфорт и безопасност.
Задължителни елементи на екипировката:

– Високотехнологично горнище и тениска: планинското бягане и състезанията обикновено отнемат по няколко часа сред природата. Трябва да се чувствате удобно както в топло време, така и при по-ниски температури.

– Яке против вятър: климатичните условия могат да се променят рязко, когато сте в планината. Независимо дали го носите в раницата или сте го вързали на кръста, ветроустойчивото яке ще ви спаси при лошо време. Може да се окаже изключителнно полезно в случай на травма, когато се налага да изчакате помощ.

– Къс или дълъг клин за планинско бягане (в зависимост от сезона): избягвайте къси и много проветриви шорти, каквито обикновено ползват маратонците, тъй като те няма да ви предпазят от евентуални одрасквания от храсти и растителност.

Вземете под внимание:

– Носенето на шапка и ръкавици се препоръчва в студено време. Носете подходяща шапка и при слънчево време.

– Стягащи чорапи:  те ще ви предпазят от одрасквания и ужилвания от насекоми. Освен това помагат за предотвратяване на схващания.

slide_templier

> Аксесоари

Не мислете за тях като за „украшения”. Разумното планинско бягане изисква щателно подбрана екипировка. Организаторите на състезания често поставят изискване за носене на определени аксесоари (които в действителност са абсолютно задължителни).

– Раницата е задължителна. Тя трябва да може да побере две бутилки вода, енергийни блокчета и яке против вятър.

– Мобилен телефон: за да можете да уведомите близките си или евентуални спасители в случай на инцидент (преди да тръгнете, се уверете, че батерията на телефона е напълно заредена).

– Челник: от първостепенно значение, когато бягате (изцяло или частично) по тъмно.

– Часовник с хронометър или GPS-часовник: необходим е, за да следите времето на бягането. Бъдете внимателни, бързият напредък е по-маловажен от вашата безопасност.