Екипировка за планинско бягане

14 март 2016 г.

Планинското бягане печели все повече и повече привърженици. Бягането сред природата е гаранция за нови преживявания. Но имайте предвид, че качествената екипировка е много важна, за да се предпазите от травми и инциденти.

Всички опитни планински бегачи са единодушни, че в началото трябва да подхождате с  предпазливост и да не бягате по маршрути, кото са твърде сложни. Освен това трябва да се екипирате в съответствие с натоварването, което ви предстои (дори да е само разходка).

PHOTO_INT_KALENJI_K-Trail-US-2905

> Обувки

Несъмнено това е най-важната част от екипировката за планинско бягане. Изберете обувки, с които се чувствате удобно и които отговарят на позицията на стъпалото ви. Ето някои характеристики, които трябва да вземете предвид:
  • сцепление: подметката трябва да осигурява отлично сцепление на всякакъв терен, най-вече на влажен.

  • защита: качествените обувки за планинско предпазват от камъните и корените по терена.

  • размер: обикновено се препоръчва да изберете с един номер по-големи обувки, за да се предотврати болката в пръстите при слизане по наклон.

  • леко тегло: избирайте обувки, които ви гарантират пълна стабилност и не ви натоварват излишно.

> Облекло

big_d5715ba527094daf9034265fef56fec1

Няма съмнение, че не бягаме по един и същи начин в планината и в града. Екипировката за планинско бягане трябва да включва дрехи и аксесоари, които да осигуряват комфорт и безопасност.
Задължителни елементи на екипировката:

  • Високотехнологично горнище и тениска: планинското бягане и състезанията обикновено отнемат по няколко часа сред природата. Трябва да се чувствате удобно както в топло време, така и при по-ниски температури.

  • Яке против вятър: климатичните условия могат да се променят рязко, когато сте в планината. Независимо дали го носите в раницата или сте го вързали на кръста, ветроустойчивото яке ще ви спаси при лошо време. Може да се окаже изключителнно полезно в случай на травма, когато се налага да изчакате помощ.

- Къс или дълъг клин за планинско бягане (в зависимост от сезона): избягвайте къси и много проветриви шорти, каквито обикновено ползват маратонците, тъй като те няма да ви предпазят от евентуални одрасквания от храсти и растителност.

Вземете под внимание:

- Носенето на шапка и ръкавици се препоръчва в студено време. Носете подходяща шапка и при слънчево време.

- Стягащи чорапи:  те ще ви предпазят от одрасквания и ужилвания от насекоми. Освен това помагат за предотвратяване на схващания.

slide_templier

> Аксесоари

Не мислете за тях като за „украшения”. Разумното планинско бягане изисква щателно подбрана екипировка. Организаторите на състезания често поставят изискване за носене на определени аксесоари (които в действителност са абсолютно задължителни).

- Раницата е задължителна. Тя трябва да може да побере две бутилки вода, енергийни блокчета и яке против вятър.

- Мобилен телефон: за да можете да уведомите близките си или евентуални спасители в случай на инцидент (преди да тръгнете, се уверете, че батерията на телефона е напълно заредена).

- Челник: от първостепенно значение, когато бягате (изцяло или частично) по тъмно.

- Часовник с хронометър или GPS-часовник: необходим е, за да следите времето на бягането. Бъдете внимателни, бързият напредък е по-маловажен от вашата безопасност.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...