Хайкинг или Трекинг…

Хайкинг или Трекинг…
27/07/2017 Denitsa Dyankova

Навярно много от вас поне веднъж са чували думите „трекинг” и „хайкинг”. Знаете ли каква е разликата и как да изберете правилната екипировка?

 

  • Хайкинг (hiking) – това са еднодневни кратки преходи с продължителност до няколко часа. При тях най-често се изминават маркирани маршрути, които са леки и приятни са ходене. За хайкинга не е необходима сериозна физическа подготовка и тежка раница с много багаж. Раниците не са по-големи от 40 л и в тях се носят най-основни неща, като вода, храна и дъждобран. Не е необходимо обувките да са скъпи, достатъчно е да са удобни и с мембрана за непропускливост. В Декатлон екипировката за хайкинг е с марката QuechuaВ България един от най-популярните преходи от този вид е изкачване до Черни връх.

хайкинг

  • Трекинг (trekking) – това са многодневни преходи или походи, при които се преминава през пресечени терени, труднопроходими участъци и маршрути. Обикнвено трекингът се практикува в планината, но това не е задължително условие. Можете да го практикувате също в пустинята, в равнина, сред хълмисти местности и т.н. За трекинга се изисква добра физическа подготовка, защото се върви през целия ден, след това се спи на палатки или в хижа и на другия ден отново се върви много. Като добавим към това и тежката раница, чийто обем достига до 90 л можем да кажем, че този вид преходи не е за всеки. Освен вода и храна, при трекинга в раницата се добавят резервни дрехи, както и палаткашалте и спален чувал, ако се спи на открито. Дрехите, предназначени за трекинг, са много по-удобни, от по-еластична материя, здрави, дишащи и бързосъхнещи. В Декатлон екипировката за трекинг е с марката Forclaz. В България един от най-популярните маршрути от този вид дълги преходи е Ком-Емине.

трекинг