История на баскетбола: как един американски спорт завладя света

19 май 2017 г.
2017-05-article_1-1.jpg

С близо 450 милиона практикуващи това е един от най-популярните спортове в света. Историята му е свързана с една гениална американска идея, която успява бързо да се разпространи  из четирите краища на света. Нека започнем от самото начало.

Баскетболът - вдъхновението на пионера

През декември 1891 г. Джеймс Нейсмит, преподавател по физическо възпитание в Спрингфийлд колидж, щата Масачузетс, се сблъсква със следния проблем: как да поддържа учениците в добра физическа форма през дългите зими в Нова Англия, между сезоните на американския футбол и на бейзбола?

Един дъждовен ден той измисля нов спорт на закрито с два риболовни кепа в двата края на залата и топка, която трябва да се вкара в тях. Така се ражда баскетболът, който постепенно завладява Съединените щати и света. Асоциацията на християнската младеж YMCA изиграва съществена роля в развитието на този спорт в Северна Америка и по цялото земно кълбо.

Първият баскетболен мач в Европа е организиран през 1893 г. в парижкия квартал Монмартр. От другата страна на Алтантика баскетболът набира все по-голяма популярност в

ilv_segment_en_gb_kipsta_300x620_basketball_ballon_indoor_ _ --- Expires on 01-02-2021-1

американските университети. Първият университетски мач се състои през 1895 г. - отборът на Хамлайн печели срещу Минесота с 9 на 3. Влизането на САЩ в Първата световна война през 1917 г. благоприятства разпространението на баскетбола в Европа. Така Найсмит прекарва две години във Франция с YMCA. Първата европейска среща се състои в Жоанвил льо Пон по време на игрите между съюзниците през 1919 г. За протокола -  САЩ бият Франция и печелят като финалисти. През 1936 г. в Берлин баскетболът прави първите си стъпки като олимпийски спорт.  Както се очаква, американците печелят златен медал. Първото световно първенство се организира през 1950 г. в Аржентина. Оттогава се състои на всеки четири години, между олимпиадите.

Ерата на звездите

В САЩ основните професионални лиги възникват в началото на 20-те години на ХХ в. Никоя от тях не се налага категорично до 1949 г., когато се сливат Американската баскетболна асоциация и Националната баскетболна лига, като по този начин образуват Националната баскетболна асоциация, по-добре позната под съкращението NBA. Последната бързо се превръща в най-голямата лига по популярност, средства и ниво на игра.

През 70-те години първите звезди се появяват на терена и в страниците на списанията - Карим Абдул-Джабар и Моузис Малоун. Но едва в следващото десетилетие ще се появят най-ярките фигури на баскетбола - Лари Бърд, Меджик Джонсън и Негово величество Майкъл Джордан. Днес NBA все така ярко осветява света на баскетбола благодарение на постиженията на най-добрите си играчи -Коби Брайънт, Стивън Къри или Леброн Джеймс.

Два легендарни баскетболни отбора

Благодарение на своите таланти тези отбори бележат зашеметяващи постижения в историята на този спорт.

Създаден през 1926 г., отборът на Харлем Глоубтротърс при възникването си е съставен изцяло от афроамериканци, които не са приети в големите лиги заради цвета на кожата си. Известни с атлетичните си изпълнения и комичните си номера, те вече 90 години очароват феновете на баскетбола със

ilv_segment_ca_es_kipsta_300x620_basketball_textile_ _femme_ --- Expires on 16-02-2021-1

зрелищните си мачове във всички краища на света. Сформиран за олимпийските игри в Барселона през 1992 г., първият Дрийм тийм (отбор-мечта) спечелва на САЩ злато при мъжете, като разгромява противниците си със среден резултат 42 точки. В редиците на отбора, считан за най-добрия в историята, са Меджик Джонсън, Майкъл Джордан, Скоти Пипън и Чарлз Баркли.

Тук също всичко започва в Масачузетс. През 1892 г., година след гениалната идея на Джеймс Найсмит, Сенда Беренсън Абът, преподавателка по физическо възпитание в Смит Колидж, решава да пригоди правилата на играта за жени. Забранено е да се визма топката със сила от ръцете на играч от противниковия отбор и да се дриблира повече от три пъти. Макар че баскетболът за жени набира популярност във все по-голям брой учебни заведения, пречките по това време са много. Играчите трябва да носят екипи (корсет и дълга рокля), които пречат при движенията им, а на практикуването на този спорт не се гледа с добро око в обществото. Втората половина на века бележи обрат със създаването на Световно първенство по баскетбол за жени през 1953 г.

През 1976 г. баскетболът за жени става олимпийски спорт. В САЩ в крайна сметка през 1982 г. се създава и университетско първенство. Възникването на Националната асоциация по баскетбол за жени (Women’s National Basket Association - WNBA) през 1997г. по модела на NBA утвърждава налагането на този спорт като професионален. Развитието му се засилва и благодарение на звезди като Шерил Суупс, Лиза Лезли, Лорън Джаксън и Кендис Паркър.

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...