Изкуството на капоейра – нещо повече от спорт

Изкуството на капоейра – нещо повече от спорт
09/07/2014 DecathlonBG

Освен с темпераментния си народ, футбола и самбата, Бразилия е популярна и с капоейра – бойно изкуство, зародило се още през 16 век. С течение на времето капоейра се превръща в нещо много повече от бойно изкуство. Тя е танц, музика и спорт в едно. Днес набира все повече популярност не само сред възрастните, но и сред децата. Запитахме се какво й е толкова специалното на капоейра, затова решихме да проверим на живо с открит урок по капоейра за деца в Декатлон Витоша тази събота, 12 юли, от 11:30 до 13:30 ч. Коста Щерев, дългогодишен инструктор по капоейра в една от най-популярните групи по капоейра в България Cordão de Ouro ни гостува за този пост, за да сподели какво е чувството да си част от изкуството на капоейра.

logo2 CDOКапоейра се заражда през 16 век в Бразилия като средство за оцеляване, умение, с което избягал роб, би оцелял сред опасностите на дивата природа и преследващите го capitaes-do-mato (въоръжени преследвачи). Постепенно групи от избягали роби се събират и създават селища на трудно достъпни места и отдалечени райони, наречени куилимбос (quilimbos). Там жителите са практикували свободно обичаите си, а капоейра се преражда в бойно изкуство за водене на война срещу окупаторите. След забраната на робството обаче, капоейра претърпява трансформация и постепенно се превръща в изкуство – бойни движения, които се изпълняват като танц на фона на традиционна музика.

10497969_616764528421497_329290957340429174_o

Урок по капоейра

Капоейра, като всяко бойно изкуство, има своята философия. Учи капоейристите на взаимоуважение и положителна нагласа към живота. Тя е подходяща за всеки и е особено харесвана от децата, защото заниманията се провеждат под формата на игра, включваща свирене на музикални инструменти, пеене на песни и много други интересни за малките спортисти дейности. Заниманията по бразилското бойно изкуство укрепват мускулатурата, подобряват гъвкавостта, възпитават и учат на позитивно отношение към света. Капоейра развива целия опорно-двигателен апарат на малчуганите и те стават по-здрави и пълни с енергия. Заниманията включват и пеене на песни на португалски език – така децата се забавляват и в същото време неусетно обогатяват мирогледа си.

Заниманието в събота, 12 юли, ще започне в 11:30 ч. с подходяща загрявка, която ще включва много игри и забавления. Следва демонстрация на основни движения от капоейра, които ще бъдат повторени заедно с участниците. След като децата свикнат, се продължава с различни упражнения по двойки, които отново ще бъдат както под формата на игри, така и с приложени техники от капоейра. Накрая се завършва с песни, музика на живо и забавления, а също така и с интересни легенди за капоейра и Бразилия.

Урокът ще ръководи Коста Щерев, инструктор с богат опит в областта. Коста е пътувал и участвал в много семинари и уроци както в България, така и в Европа, а от 2013 г. започва да се занимава и с капоейра за деца. Детските групи бързо набират популярност, а децата отиват с огромно желание и се забавляват. Групата по капоейра Cordão de Ouro, в която Коста преподава, е част от световната асоциация по капоейра и непрекъснато се разширява с нови фенове на това изкуство в България.

10338557_616764278421522_2245906683303727542_o