Изотонични напитки – предназначение и начин на употреба

8 декември 2016 г.

Когато тренирате, е задължително да приемате течности, за да поддържате нормалното функциониране на организма при натоварване. Но след час физическа активност водата не е достатъчна. Мускулите ви се нуждаят от енергия под формата на въглехидрати и натрий, за да компенсират дехидратацията от потенето. Изотоничните напитки доставят точно тези два основни  елемента по време на физическо натоварване.

2016-12-iso_920x420.jpg

Какво е изотонична напитка?

Изотоничните напитки съдържат същото количество вода, въглехидрати и натрий като в кръвта, което допринася за тяхното по-лесно усвояване. Ето защо те са по-добри за храносмилането. Освен това изотоничните напитки спомагат да се поддържа хидратацията на тялото и улесняват усвояването на вода по време на физическо натоварване.

Разлика между хипертонични и хипотонични напитки

Хипертонични напитки

Хипертоничните напитки имат по-големи концентрации на елементи, отколкото в кръвта. Прекалено концентрираните напитки  се усвояват по-трудно и бавно, като по този начин се ограничава хидратацията на организма. Освен това могат да предизвикат схващания на мускулите и киселини.

Хипотонични напитки

Хипотоничните напитки имат по-ниски концентрации на елементи, отколкото в кръвта. Прекалено разредените напитки с по-ниска концентрация на хранителни вещества стимулират рехидратацията за сметка на усвояването на хранителни вещества.

Оптималният състав на една енергийна напитка зависи от условията и интензивността на тренировката. Ако извършвате физическа активност в много топли условия, хидратацията е от ключово значение за вашата безопасност и здраве. В този случай ви съветваме да използвате по-ниско концентрирани напитки (хипотонични). При по-студени климатични условия, когато дехидратацията не представлява проблем, трябва да се приемат по-концентрирани напитки (изотонични).

Възможно ли е приготвяне на изотонични напитки в домашни условия?

Преди да решите да приготвите сами вашата изотонична напитка, е добре да знаете, че прекомерното количество  фруктоза може да има слабителен ефект, твърде много сол може да причини дехидратация, а твърде много глюкоза може да причини хипогликемия.

Тези примери доказват, че количествата на веществата в изотоничните напитки трябва да бъдат прецизно измерени и променяни с голяма предпазливост. По тази причини изотоничните напитки Aptonia са отличен избор, те са създадени, за да отговорят на нуждите на спортистите и са лесни за дозировка.

Как и кога се приемат изотоничните напитки?

920x420_15

Изотоничните напитки са създадени за всички спортове.

Независимо какъв спорт практикувате, препоръчва се да се хидратирате редовно, без да чакате да изпитате жажда. Също така не чакайте да изпитате умора, за да дадете енергия на мускулите си.

Приемайте по 1 или 2 глътки изотонична напитка Aptonia на всеки 10 или 15 минути, за да поддържате функциите на организма си в нормално състояние по време на тренировка.

Състав на Aptonia ISO

Защо се добавят витамини в изотоничните напитки?

Витамини B1, B2 и B6 са водоразтворими. Те не се натрупват в организма и трябва да се набавят ежедневно с приема на храна. Те играят важна роля за метаболизма, усвояването на хранителни вещества и превръщането им в енергия.

Какво е значението на натрия?

Натрият в изотоничните напитки е полезен, защото:

  • Компенсира загубата на натрий, вследствие на изпотяването. В действителност потта е смес от вода и минерали, основно натрий.
  • Улеснява асимилирането на водата и въглехидратите от чревния тракт. Усвояването на водата спомага за рехидратирането.
  • Стимулира механизма на ожадняване.
  • Спомага за оптимално усвояване на приетите течности.

Какво е въглехидратен микс?

Последните научни изследвания доказват, че хидратиращите напитки, които комбинират глюкоза и фруктоза в съотношение 2/1 (2 молекули глюкоза към 1 молекула фруктоза) спомагат за по-добра хидратация и по-бързо освобождаване на енергия към мускулите, отколкото напитки, които съдържат само глюкоза.

Последно от Decathlon

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 18 март 2024

Loading...

Loading...