Как да бягаме по-дълго?

3 април 2018 г.
2018-04-courir-plus-longtemps-header.jpg

И начинаещите, и опитните бегачи често имат една и съща цел - да бягат повече и  по-дълго, да увеличат времето и в резултат на това и разстоянието, което пробягват. Да се бяга 30 минути или 1 час може да изглежда непостижима цел, но не се отчайвайте, това е просто въпрос на воля и постоянство.

НАПРЕДВАЙТЕ ПОСТЕПЕННО

Без значение на какво ниво сте – начинаещ или утвърден атлет, постепенният напредък е от ключово значение, когато тренирате за издръжливост или бързина.

Защо? Постепенният напредък е от ключово значение, за да се избегнат травми. Тялото ви – мускули, сухожилия, сърце, има нужда от време, за да се адаптира към новото натоварване. Напредвайте постепенно, стъпка по стъпка и не прибързвайте.

Как да напреднете? На първо място запомнете, че е безсмислено да увеличавате разстоянието или времето на бягане при всяка тренировка. Например ако бягате два или три пъти седмично, увеличете разстоянието в една от седмичните тренировки, а през останалите поддържайте обичайното ниво на натоварване. От друга страна, ако бягате само веднъж седмично, увеличете интензитета постепенно -например ако вече бягате 30 до 45 минути, увеличавайте времето с 5 до 10 минути през няколко седмици. Бъдете търпеливи.

РАЗНООБРАЗЯВАЙТЕ МАРШРУТА СИ

Може да ви действа успокояващо, но едновременно с това е скучно винаги да се бяга по един и същи маршрут без никаква промяна и разнообразие. За да увеличите времето на бягане, опитайте да направите най-дългата си тренировка на терен с лека денивеалция. Бягането на терени с леко изкачване ще помогне за вашия напредък. В резултат с лекота ще съумеете да увеличите продължителността на бягането.  Това ще спомогне и за предотвратяване на риска от травми, тъй като дължината на крачката ви се променя в зависимост от това дали теренът е с възходящ или низходящ наклон. А както знаем, повторението на едно и също движение може да причини някои неприятни травми (тенденит).

2018-04-courir-plus-longtemps2.jpg

НЕ ГУБЕТЕ МОТИВАЦИЯ

Вече сте наясно, че по-дългото бягане изисква психологическа нагласа. Вероятно понякога се чувствате обезкуражени или несигурни. Как да останете мотивирани, за да продължите напредъка си дългосрочно?

**Бягането **в група  е едно от решенията. Помага ви по-лесно да приемете определено ниво на дискомфорт и да полагате повече усилия, за да постигнете определени резултати. Представлява допълнителна мотивация през зимата, когато всеки предпочита да остане вкъщи на топло. Бягането в група повишава мотивацията. Всичко, което трябва да направите, е да намерите някой на сходно до вашето ниво, който ще се радва да бягате заедно и да ви помогне да подобрите постиженията си.

**Бягането с треньор **също е отлично решение, тъй като треньорът ви насърчава и ви дава съвети. А когато имате треньор, сте по-дисциплинирани и не пропускате тренировка.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА СКОРОСТТА

И накрая, не се фокусирайте върху скоростта, ако целта ви е да бягате по-дълго време. Скоростта няма значение, съсредоточете се върху времето и целите ви.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...