Как да изберем подходяща палатка?

11 юли 2017 г.
2017-07-pic1.jpg

С настъпването на летния и къмпинг сезон все повече от нас се отправят към плажовете и горите с желание за почивка сред природата. Да заспиваш и да се събуждаш  сред природата е усещане, което всеки трябва да изпита, най-малкото за да разбере дали това преживяване е за него.

Навсякъде в интернет пространството може да се намери информация, сигурни смe че имате и приятели, които да ви насочат, но ето няколко съвета от нас как да изберете правилната палатка. Препоръчваме да се ориентирате по два основни критерия:

Палатки според конструкцията им и начина на разпъване.

*обикновена палатка със сглобяеми рейки - почти всеки е виждал такава палатка. Състои се от няколко основни части - рейки, платнище и спално отделение. Този тип палатки се сглобяват и събират лесно и бързо. Всяка рейка е разглобена на няколко по-малки рейки, които са свързани с въже. След като се съединят всички части палатката е почти готова за използване.

http://www.decathlon.bg/p/8297993_palatka-arpenaz-2-sinya-dvumestna.html#/11-235-_

  • 2 seconds палатки (саморазгъващи се) -  при този тип рейките са вградени в конструкцията и плата и няма нужда от сглобяване и напасване между отделните части. Палатката е сгъната под напрежение с няколко закопчани катарами. За да се разпъне, е необходимо единствено да ги откопчаете и да я разгънете.

*надуваеми палатки - при тях „рейките”, които държат палатката изправена, представляват тунели, които се пълнят с въздух.

Всяка конструкция предлага своите плюсове и минуси. Широко разпространените палатки с обикновени рейки са доста компактни и сравнително леки. Това ги прави подходящи за прикрепване към раница и за използването им при преходи в планината или за продължително пътуване без спане в хижи, хотели и т.н.

2017-07-CAMP_ITINERANT-Expires-on-04-07-2020.jpg

Най-често се състоят от едно помещение, където се спи и се държи багажът. Има модели, при които е пригодено място за багаж извън спалното, което прави по-комфортно спането и пребиваването в палатката.

http://www.decathlon.bg/p/8347889_palatka-za-kamping-arpenaz-2-za-2-dusti-i-myasto-za-bagaz.html#/17-254-_

Саморазгъващите се палатки* (2 seconds)* са подходящи за къмпингуване, при което багажът се пренася с кола или друго превозно средство, тъй като са доста обемни и тежки в сгънато положение и няма как да бъдат прикачени за раницата и да се придвижвате с тях.

http://www.decathlon.bg/p/8387712_palatka-za-kmping-2-seconds-pipe-dvumestna-zeleno-rozovo.html#/11-235-_

Идентична е ситуацията и с надуваемите палатки. Големият им обем и тегло, както и фактът че изискват допълнително оборудване – помпа, ги прави подходящи единствено за къмпингуване с използване на превозно средство.

Това основно въведение във видовете палатки може да ви ориентира от каква палатка имате нужда, според желанията ви и вида къмпингуване, което искате да практикувате.

Палатки според конструкцията им и начина на разпъване.

Друго важно нещо, което трябва да се вземе предвид, е от колко души ще се използва палатката. Палатките могат да бъдат както за един човек, така и за осем-десет души. Ако предпочитате да ви е по-широко и да имате повече място за багаж, винаги може да се спрете на по-голям модел и размер.

http://www.decathlon.bg/p/8378238_semejna-palatka-za-kmping-arpenaz-family-42-pipe-4-mestna-sinya.html#/17-254-_

Подробност, която трябва да се отбележи, е, че вариантът 2 seconds има модели само за един, двама и трима души. Ако желаете голяма семейна палатка, за над трима души, опциите са да вземете със сглобяеми рейки или надуваема.

Семейните палатки най-основно се състоят от преддверие/дневна и едно или повече спални отделения. Разпъването им не е сложно, но поради многото плат и големи размери е добре да си предвидите някого за помощ и малко повече време.

2017-07-CAMP_BASE-Expires-on-04-07-2020.jpg

Декатлон разработи иновативна технология, наречена Fresh and black. Палатките с тази технология са направени от тъкан с висока UV защита, фактор 50,  платът отблъсква топлината, а спалното е в черен цвят, за да предоставя възможност за сън по всяко време. Палатките Fresh and black имат повече прозорци от обикновените, могат да имат и два входа, вместо един. Всичко това ги прави много подходящи за плаж или за къмпингуване на открити слънчеви места без възможност за сянка.

http://www.decathlon.bg/p/8357352_palatka-za-kamping-2-seconds-easy-2-freshblack-dvumestna.html#/2621-206-2_mestna

Освен типичните къмпингарски палатки, просторни и с място за целия ви багаж, има и палатки специално пригодени за суровите условия, които една висока планина предлага на планинарите. Те се отличават с голяма лекота, независимо дали са едно-, дву-, или триместни. В сгънато положение са изключително компактни и лесни за пренасяне. Материите, от които са изработени, са изключително устойчиви и пригодени да издържат на лошо време. Доста от тях имат така наречената "пола за сняг" (удължение на стените на палатката, което се заравя в снега, за да се окопае палатката).

http://www.decathlon.bg/p/8386028_palatka-za-bivakuvane-prekhodi-i-treking-quick-hiker-3-mestna-zelena.html#/17-254-_

Въпреки голямото разнообразие от палатки, което в началото може би ще ви се стори объркващо, ако помислите добре какво точно искате от една палатка и къде имате намерение да я използвате, ще направите избора си много по-лесен и ще си осигурите много приятни и запомнящи се емоции.

Последно от Decathlon

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...