Как да изберете подходящата топка за водна топка

Как да изберете подходящата топка за водна топка
09/02/2018 Vessy

Малко история

Историята на водната топка като отборен спорт започва още през 19-ти век, когато хората смятали, че този спорт демонстрира сила и отлични плувни умения. Първите демонстрации на водна топка са проведени в Англия и Шотландия, където водните спортове били представяни по панаири и фестивали. Водната топка за мъже е сред първите отборни спортове, включени в съвременните Олимпийски игри през 1900 година. Сега този спорт е популярен в много страни, особено в Европа – Сърбия, Русия, Италия, Гърция, Унгария, като все по-голяма популярност набира и у нас. Това е колективен спорт, който комбинира елементи от плуването и хандбала. Всяка среща се играе между два отбора като всеки от тях се състои от 13 души. В игралното поле всеки отбор може да играе с не повече от 7 играчи (6 полеви и 1 вратар). Целта на всеки отбор е да отбележи колкото се може повече голове в противниковата вратата. Състезателите носят бански и шапки като всяка шапка е с номер от 1 до 13 в бял (за домакините) и син или различен от бял цвят (за гостите). Вратарите носят винаги номер 1, а за резервните вратари – номер 13.

Как да изберем подходящата топка

След като са намерили правилния бански костюм и шапка, играчите на водна топка все още се нуждаят от топка за игра. За да бъде тренировката ефективна, е важно да изберете правилната екипировка за водна топка, която да може лесно и удобно да бъде хваната и задържана в едната ръка. 
Те се избират по два основни критерия: нивото на играчите и тяхната възраст / пол.

Нивото на играча

Начинаещите тепърва навлизат в спорта и трябва да използват по-леки, по-малки и преди всичко по-практични топки. За да могат спокойно и удобно да навлязат в спорта.

Напредналите играчи играят в клубове и се нуждаят от топка, подходяща за тяхната възрастова категория и пол. Топките за играчи, които са средно ниво трябва да предлагат отлично сцепление, така че да могат да се държат в едната ръка.

Възрастови категории*

Има два вида топки за момчета на възраст под 13 години и момичета на възраст под 15 години:

Начинаещи: На вас ви трябва, изключително лека топка с добро сцепление, с диаметър 19 cm и тегло 280 g.
Напреднали: За вас е подходяща топка с размер 3. 

За 13-годишни момчета, които играят в категорията за 15-годишни, 16-годишни момчета и по-големи, както и за жени:

Официална топка с размер 4 е продуктът, които ви е необходим. 

За момчета на 16 и повече години и мъже:

Официална топка от 5 размер отговарявашите нужди. 

* Внимание: възрастовите категории могат да се различават в различните страни.