Как да научите детето си да кара велосипед - няколко практични упражнения

7 април 2016 г.

Детето ви току-що се е научило да кара велосипед? Помогнете му да усъвършенства уменията си. Независимо дали става въпрос за тръгване, спиране, пазене на равновесие или управление, предлагаме ви няколко полезни упражнения и практични съвета, с които да му помогнете.

Начален тласък и тръгване

**Доказано е, че тръгването ** се оказва трудно за децата. За да тръгне, без да загуби равновесие, детето трябва да е способно да постави крак върху педала, без да гледа към него.

За да научите детето да тръгва безпроблемно, накарайте го да вдигне крака си по-високо от оста на педала. Това ще му даде допълнително сила да завърти педалите и ще увеличи скоростта, което от своя страна прави пазенето на равновесие по-лесно.

Опитайте тези няколко упражнения: накарайте детето да тръгне от лек наклон в посока надолу, това ще го улесни. След като детето направи няколко успешни опита да тръгне и завърти педалите, се преместете на равен терен и повторете упражнението, накрая на изберете терен с лек наклон нагоре. Тези упражнения ще подобрят баланса, техниката и уменията му да кара велосипед.

Равновесие - направете бавно състезание

Накарайте детето си да кара велосипеда бавно, за да подобри уменията си да пази равновесие, докато е на велосипеда. Организирайте „бавно състеззание”, като  засичате време, за да го направите наистина предизвикателно.

Така детето ще се научи да кара бавно, да спира и да тръгва, както и да маневрира, когато трябва да се разминава с пешеходци.

2016-04-Untitled-1.jpg

Управление - Детето КОНТРОЛИРА НАПЪЛНО ВЕЛОСИПЕДА

Помогнете на детето си да се научи да управлява велосипеда и винаги да има контрол над него с помощта на тези няколко упражнения, съобразени с възрастта и способностите му:

- научете го да поддържа курс. Научете детето си да кара в права линия, като гледа напред. В последствие застанете на разстояние от него и сочете в ляво или дясно, за да укажете в каква посока да завие. Така ще проверите дали наистина гледа достатъчно напред.

  • помогнете му да контролира велосипеда и да подобри точността си при управление. Направете слалом с конуси или маркировка, като ги поставите достатъчно далече, така че детето да може да маневрира между тях, без да пада. Постепенно скъсявайте разстоянието между конусите, за да увеличите трудността на упражнението. Можете да правите различни варианти и конфигурации на слалома.

- развийте реакциите на детето, като го научите да гледа напред. В парка или на място без трафик накарайте детето да повтаря това, което правите вие. Използвайте ръцете си, за да му давате сигнал, когато завивате. То трябва да следва указанията ви и да кара в същата посока.

Спиране - научете  детето на точност  и бързина

Когато детето се научи да пази равновесие, да кара и завива без затруднения, трябва да му обясните как да спира безопасно. Не забравяйте, за да бъде безопасно внезапното спиране, тежестта трябва да е разпределена 1/3 назад и 2/3 напред. Ето две упражнения, с които ще научите детето си да спира безпроблемно и да подобри реакциите си:

- научете го да спира точно, като начертаете линия на земята, на която трябва да спре. Нека детето постепенно увеличава скоростта, с която се движи, преди да спре на тази линия. Така ще свикне да преценява дължината на спирачния път и ще знае как да реагира, когато е на кръстовище или светофар.

- подобрете реакциите му, като го оставите да кара където си поиска в зона без трафик. Когато кажете „СТОП”, детето трябва да спре на място и да постави стъпало на земята. Когато кажете „СТАРТ”, то трябва да тръгне. Това упражнение ще го подготви за опасностите при колоездене на пътя.

Важно: за да бъде детето в безопасност, трябва да направите всички тези упражения в зона без трафик, за предпочитане на празен паркинг.

С тези забавни упражнения ще помогнете на детето си да овладее основни умения за каране на велосипед, докато се забавлява.То ще подобри реакциите, управлението и баланса си, ще придобие увереност и ще се научи да управлява велосипеда безопасно в градска среда.

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...