Как да поддържате туристическите си обувки?

Как да поддържате туристическите си обувки?
16/01/2016 DecathlonBG

phto-conseil

Независимо от материалите, от които са изработени, и от характеристиките им, за да удължите живота на вашите туристически обувки, е важно да се грижите за тях и да ги поддържате. Открийте как в 4 лесни и бързи стъпки.

1. Почистване

Ако обувките ви са били изложени на замърсяване или по тях има следи от кал, трябва да ги почистите.

За тази цел не са ви нужни специални инструменти, достатъчни са мека четка и хладка вода. Преди да започнете почистването на горната част, ударете подметките една в друга, за да премахнете остатъците от кал и прах.

Вече можете да намокрите леко четката и да изчеткате обувките, за да отстраните петната и замърсяванията.

pack_nettoyage

2. Подсушаване

Въпреки дишащите свойства на обувките, често се случва краката ви да се изпотявaт в тях.

Възможно е също в тях да навлезе вода през отвора отгоре, ако ги носите в дъждовно време. В тези случаи е много важно да подсушите обувките си, за да запазите качествата им.

  • Изваждайте стелките, така обувките ви ще се проветрят и ще изсъхнат по-бързо.
  • Оставяйте ги да изсъхнат на проветриво място при нормална температура. Не ги излагайте директно на източник на топлина (огън, отоплителни уреди и др.), тъй като в противен случай рискувате да ги деформирате.
  • За да изсушите обувките от вътрешната страна, можете да използвате вестник. Той ще абсорбира влагата и ще запази формата им.

3. Нанасяне на защитни продукти

Преди да нанесете какъвто и да е защитен продукт и за да увеличите ефикасността му, се уверете, че обувките са добре почистени и напълно сухи.

Импрегниращ спрей

Импрегниращ спрей

След многократно използване на обувките в дъждовно време, можете да подновите непромокаемите им свойства с помощта на импрегниращ спрей.

Това означава да подновите промазката на материалите (водата се стича по повърхността на обувката и не прониква в нея).

Третирането с импрегниращ продукт се извършва един или два пъти годишно.

Преди да пристъпите към нанасяне на спрея, прочетете инструкциите за употреба и, ако се нaмирате в затворено помещение, отворете прозорците, за да не вдишвате изпаренията.

Пръскайте от разстояние 20 см равномерно по цялата повърхност на третирания продукт. Оставете спрея да проникне в обувките и изсъхне в продължение на 10-12 часа.

Внимание: третирането на обувки, които по начало не са непромокаеми с импрегниращ спрей, няма да ги направи такива.

Импрегнираща вакса

graisse

Импрегниращата вакса се използва за поддръжка на кожени обувки с цел удължаване на живота им и предпазване на кожата от изсъхване и напукване. Тя подобрява водоустойчивостта на обувките без да нарушава дишащите им свойства, което я прави подходяща за обувки с мембрана.

Импрегниращата вакса се нанася с мека кърпа.

4. Съхранение

Убедете се, че обувките ви са напълно сухи, преди да ги приберете за съхранение. Съхранявайте ги на сухо и проветриво място. Не ги оставяйте в близост до източник на топлина и не ги излагайте на пряка слънчева светлина.

Ако не ги използвате дълго време, ви съветваме да поставите в тях парчета вестник, за да запазите формата им.

housse_de_sac