Как да се предпазим от слънцето в планината?

13 юли 2017 г.
2017-07-Untitled-1.jpg

Знаете ли, че в планината ултравиолетовите лъчи са по-силни и лъчението им се увеличава с 4% на  всеки 300 м положителна денивелация? Това в комбинация с усещането за хлад, вследствие на  вятъра, обяснява защо е важно да се предпазваме от слънцето, макар и да не усещаме същата нужда от защита, както на плажа.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете надеждна защита от слънцето при преход.

НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОСТАВАТ ДРЕХИТЕ, НО НЕ ВСИЧКИ МАТЕРИИ СА ПОДХОДЯЩИ

Панталонът, ризата и тениската позволяват лесно да предпазим най-изложените на слънце части от тялото, без дори да си даваме сметка за това. Но не всички материи са подходящи

. Тениската от светъл памук пропуска част от ултравиолетовите лъчи, плътните тъкани предпазват по-добре от тези с ртехава структура  или еластичните, които при разтягане губят

способността си за защита. Мокрите дрехи също не предпазват ефикасно, докато тези със свободна кройка предпазват по-добре. Прането увеличава слънцезащитния фактор UPF на памучните метерии.

В допълнение нанасянето на слънцезащитен крем на кожата остава важна предпазна мярка. Идеалното решение е да се носят материи  с UV защита. Обозначението UPF* 40+/ 50+ гарантира спазването на европейските стандарти:

  • Факторът UPF* 40+ означава, че се блокират 97,5% от лъчите,
  • UPF* 50+ означава, че се блокират повече от 98%.

**СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯТ КРЕМ - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОДУКТ **

За планината изберете крем с висок слънцезащитен фактор и го нанасяте често. Слънцезащитният балсам  за устни също е добра идея, тъй като слънцето  може да предизвика дехидратиране и  напукване на устните.

ПРЕДПАЗЕТЕ ГЛАВАТА СИ

Шапките с периферия, шапките с  козирка и кърпите за глава са отличен избор за защита на главата от слънцето.  Някои шапки са снабдени със специална платка, за да предпазват и врата -друга много чувствителна част на тялото (практично решение, ако честото нанасяне на крем е досадно за вас).

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ОЧИТЕ СИ

Слънцезащитните очила категория 3 или 4, също са задължителна част от вашата екипировка.

Не ги пренебрегвайте,  тъй като в противен случай съществува риск от различни увреждания на очите, вслествие на прекомерното излагане на слънчева светлина. Най-често се развива слънчев конюнктивит, който, макар и краткотраен, е много болезнен.

Приятен преход!

Последно от Decathlon

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...