Как да свалим килограми чрез спорт?

Как да свалим килограми чрез спорт?
27/07/2018 Ivo

Според информация на Световната здравна организация един на всеки трима души в света е с наднормено тегло. Рисковете за здравето са многобройни – износване на ставите, сърдечни заболявания, диабет… В комбинация със здравословен начин на живот, физическата активност и спортът са най-добрият начин да свалите килограми и да подобрите метаболизма си.

 Плуване

С какво да започнете?

Съчетавайте спорт на закрито и спорт на открито, ако имате тази възможност“ – съветва Жоел Жоли, специалист по спорт и здравословен начин на живот. „Плуването е чудесен спорт за хора с наднормено тегло – във водата човек тежи едва 20% от реалното си тегло. Плуването натоварва всички мускули и при него се изразходва много енергия. Освен това не натоварва ставите.

 

 

 

 Скандинавско ходене

На открито препоръчваме да практикувате скандинавско ходене, което натоварва повече горната част на тялото за разлика от традиционното ходене. Мари Шевалие, инструктор по скандинавско ходене, казва: „Скандинавското ходене гори с 40% повече енергия от традиционното ходене. Набляга се на естествените движения, свързани с баланса на тялото, особено в горната част. То укрепва ръцете, гръба и коремните мускули. Ефектът от него се усеща бързо. За хората, които спортуват за първи път или дълго време не са спортували, скандинавското ходене може да бъде стъпка към бягането.

 

 

 Колоездене

Колоезденето е друга препоръчвана спортна дейност на открито. „Може би не го усещате, но когато карате колело, вие естествено работите за долната част на тялото, бедрата, но също и за коремните мускули” – обяснява Жоел Жоли.

Независимо колко килограма сте си поставили за цел да свалите, спортът и физичекста активност помагат да се грижите за здравето си и да се чувствате добре в тялото.