Какво да правим в случай на лавина: 5 полезни съвета

16 януари 2017 г.
2-5

Всеки любител на зимните спортове знае, че  удоволствието да преминеш през недокоснат, чист, сняг е несравнимо с нищо друго. Но винаги  трябва да бъдете нащрек преди да поемете през преспите поради опасността от лавина. Изключително важно е, преди да отидем в планината да се запознаем със състоянието на снега и да знаем какво да правим ако ни сполети подобно нещастие.  В натоящата статия ще откриета 5 полезни съвета, които биха ви помогнали в случай на лавина. Разбира се, лавинната безопасност не е нещо, което може да се обясни и научи изцяло от една единствена статия и горещо препоръчваме да посетите организиран курс по темата.

  1. Движете се настрани

Центърът на лавината е зоната,  където снега се движи най-бързо, следователно е най-опасно да се намирате там. Независимо дали лавината започва под кракта ви или над вас, най – добрата стратегия да я избегнете е като се придвижите настрани и да избягате от пътя и( няма никакъв шанс да се движите надолу по склона по-бързо от снега).
  1. Хванете се за нещо

Успехът на тази логична тактика зависи изцяло от силата на лавината – при по-леки лавини захващането за дърво, колова маркировка или друг фиксиран обект може да ви задържи в статично положение, да ви помогне да избегнете дезориентиране, когато снегът ви затрупа и в крайна сметка да спаси живота ви.  Имайте предвид, че се образуват  и мощни лавини, които имат силата да повличат дървета и скали.
2017-01-Untitled-1.jpg
  1. Опитайте се да „плувате” в снега

Ако лавината ви повлече трябва да вложите всички услия в опит да останете възможно най-близо до повърхността.  Опитайте да се задържите на повърхността, като „плувате” по гръб в  посоката на лавината.

    4. Създайте въздушен джоб

Ако се окажете затрупани под снега, най-голямото ви притеснение би било липсата на кислород. Ако закриете устата си с ръка, когато снегът започне да ви затрупва ще създадете малък въздушен джоб.  Веднага след като се установите на едно мясти, изкопайте колкото се може по-голяма дупка около лицето си.
  1. Свийте се на кълбо

Това е най-добрия начин да задържите топлината  максимално дълго и да се предпазите от измръзване. Свийте колкото можете повече коленете към тялото и хванете раменете си с кръстосани ръце.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...