Какво е протеин?

Какво е протеин?
11/09/2017 Denitsa Dyankova

По-голямата част от хората влизащи във фитнес залите, за да тренират приемт някаква хранителна добавка, било то протеин, аминокиселини, Л-карнетин или нещо друго. Лошото обаче е, че повечето от тях не са запознати защо точно ги приемат и какъв ефект имат върху тялото им. За да сме ви полезни ще ви запознаем малко повече с най-купуваната хранителна добавка и ще ви обясним що е то това протеин и кой вид е най-подходящ за вас.

Белтъците (протеинът) са основният градивен материал на човешкия организъм, взимат участие в строежа на всики живи клетки. Те са изградени от 22 вида аминокиселини, 8 от тях незаменими. Незаменимите аминокиселини не се ситезират в организма и трябва да се приемат чрез храната или хранителна добавка.

 

По своя произход белтъците са животински и растителни. Животинските храни богати на белтъци са пилешко, риба, телешко, яйца, мляко и млечни продукти, а растителните варива като боб, леща и рах, зърнени храни като царевица, овес и пшеница, соя и ядки.

Белтъчното хранене е предпоставка за развитие на силата и хипертрофията на мускулите. За да се облекчи, обаче храненето на спортисти при висок прием на белтъци се препоръчва част от необходимата дневна надбавка да става чрез фабрично приготвени протеини. Това е необходимо ако сте активно спортуващи или търсите някакъв резултат от тренировките, ако тренирате обаче за удоволствие и тонус не е необходимо да приемате хранителни добваки, трябва само да се храните правилно.

Протеинът на прах се разделя на „бърз“ и „бавен“. Суроватъчният протеин е бърз и се прием след тренировка и сутрин за закуска. Такива протеини от продуктите на Декатлон са Aptonia Whey 3 и Aptonia Whey 9. Те са предназначени за поддържане на мускулна маса и релеф. След тренировка те „хранят“ мускулите и възстановяват организма по-бързо.

„Бавният“ протеин в продуктите на Декатлон е Aptonia Whey & Casein. Той комбинира в себе си суроватъчен протеин и казеин. Казеинът има по-слаб ефект върху протеиновия синтез, но за сметка на това  по-дълготраен. Aptonia Whey & Casein може да се приема вечер преди лягане, ако вечеряте е била преди 3-4 часа или да заместни едно ядене през деня.