Какво е протеин?

11 септември 2017 г.
2017-09-Untitled-1.jpg

По-голямата част от хората влизащи във фитнес залите, за да тренират приемт някаква хранителна добавка, било то протеин, аминокиселини, Л-карнетин или нещо друго. Лошото обаче е, че повечето от тях не са запознати защо точно ги приемат и какъв ефект имат върху тялото им. За да сме ви полезни ще ви запознаем малко повече с най-купуваната хранителна добавка и ще ви обясним що е то това протеин и кой вид е най-подходящ за вас.

Белтъците (протеинът) са основният градивен материал на човешкия организъм, взимат участие в строежа на всики живи клетки. Те са изградени от 22 вида аминокиселини, 8 от тях незаменими. Незаменимите аминокиселини не се ситезират в организма и трябва да се приемат чрез храната или хранителна добавка.

2017-09-proteinova-napitka-na-prah-soy-oat-5-stokolad-900-g.jpg

По своя произход белтъците са животински и растителни. Животинските храни богати на белтъци са пилешко, риба, телешко, яйца, мляко и млечни продукти, а растителните варива като боб, леща и рах, зърнени храни като царевица, овес и пшеница, соя и ядки.

Белтъчното хранене е предпоставка за развитие на силата и хипертрофията на мускулите. За да се облекчи, обаче храненето на спортисти при висок прием на белтъци се препоръчва част от необходимата дневна надбавка да става чрез фабрично приготвени протеини. Това е необходимо ако сте активно спортуващи или търсите някакъв резултат от тренировките, ако тренирате обаче за удоволствие и тонус не е необходимо да приемате хранителни добваки, трябва само да се храните правилно.

Протеинът на прах се разделя на „бърз" и „бавен". Суроватъчният протеин е бърз и се прием след тренировка и сутрин за закуска. Такива протеини от продуктите на Декатлон са **Aptonia Whey 3 **и **Aptonia Whey 9. **Те са предназначени за поддържане на мускулна маса и релеф. След тренировка те „хранят" мускулите и възстановяват организма по-бързо.

„Бавният" протеин в продуктите на Декатлон е **Aptonia Whey & Casein. **Той комбинира в себе си суроватъчен протеин и казеин. Казеинът има по-слаб ефект върху протеиновия синтез, но за сметка на това  по-дълготраен. Aptonia Whey & Casein може да се приема вечер преди лягане, ако вечеряте е била преди 3-4 часа или да заместни едно ядене през деня.

Последно от Decathlon

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...