Колелото, моят приятел

Колелото, моят приятел
24/04/2014 DecathlonBG
3011095_orig

Вячеслав Стоянов

Днешният ритъм на живот често е на високи обороти – хората бързат за работа, имат купища задължения, хранят се на крак, не си доспиват и не им остава почти никакво време за спорт. Добрата новина е, че карането на колело позволява да наваксаме със спорта, докато отиваме на работа, да се събудим без кафе, да се насладим на сутрешното слънце и да сме бодри след това през целия ден. Вячеслав Стоянов, един от хората, за които колоезденето е начин на живот, ни гостува за този блог пост с практични и ценни съвети за колоезденето в града – защо, как и къде можете да разберете по-долу.

Предимствата от карането на колело

Избирайки колелото като средство за транспорт и разходка, ние на практика избираме да харчим мазнини, вместо гориво. Освен първоначалната инвестиция в едно колело, след това самото му каране е безплатно и безвредно както за нас, така и за природата. От друга страна, държавите, в които ходенето пеша и карането на колело са разпространени дейности, имат много по-ниски нива на затлъстяване от тези, в които се ползват автомобили навсякъде. Американски учени изчисляват, че когато един средностатистически човек започне да се придвижва с колело, той отслабва с 5 кг само през първата година! Като добавим липсата на задръствания и краят на блъсканицата в автобуса, колелото печели с убедителна преднина в надпреварата за най-приятен и здравословен начин за придвижване.

Къде да караме колело в София и как да паркираме най-сигурно

В София има изградени няколко велосипедни алеи, а до 2017г. предстои да бъдат изградени общо 25км. велотрасета. Засега изградените велосипедни алеи са 7 на брой:

  • Бул. Цар Борис III – от бул. Никола Петков до пл. Руски паметник
  • Бул. Гоце Делчев – от бул. Цар Борис III до Южен парк
  • Бул. Ломско шосе – от ул. Бели Дунав до надлез Надежда
  • Бул. Кн. Мария Луиза – от надлез Надежда до пл. Лъвов мост
  • Бул. Витоша, пешеходна зона
  • Kв. Младост – от бул. Ал. Малинов следва маршрута: ул. Филип Аврамов – ул. Самара – ул. д-р Атанас Москов – ул. Свето Преображение – ул. Филип Аврамов.
  • Бул.България

Паркирането на колелото е моментът, когато трябва да сте с повишено внимание. Никога не го оставяйте незаключено, дори и за малко! Старайте се да го заключвате на оживени места и прокарвайте веригата през корпуса и задното колело, така че да се завържат заедно със стойката на велопаркинга. Никога не заключвайте велосипеда си само за предната или задната гума.

Защо е важно как си екипиран, докато караш колело

Подходящото облекло при карането на колело ще ви е полезно по няколко начина. Първо, чрез него можете да се откроявате, за да бъдете лесно забележими отдалеч както за пешеходците, така и за другите участници в движението. В този ред на мисли, едно симпатично звънче на колелото ще му придаде както индивидуалност, така и ще ви улесни да напомните за себе си на някой разсеян от сладки приказки пешеходец, който случайно е попаднал във вашата велоалея. Обличайте си няколко слоя дрехи, така че по-лесно да регулирате температурата на тялото си. Удобните обувки, здраво вързани на краката ви, както и тесни панталони, които няма да се закачат по веригата на колелото, са много важна част от облеклото на колоездача. Има и супер практични аксесоари като светлоотразителни ленти, с които да захващате панталона си около глезена, когато карате велосипеда си. Не забравяйте малка чанта или раница, както и бутилка с вода – когато караш колело оценяваш на практика колко много се нуждаеш от хидратация.

Lié à _Z8D4565

Безплатни вело-турове из зелена и красива София

И накрая, за да ви е максимално интересно и забавно да карате колело из София, можете да се включите в безплатните велотурове на София Грийн Тур, които са всеки ден от април до ноември от 11:00 часа и от 17:00 часа. Гидове са доброволци и туровете са свободни за всеки. Те се опитват да популяризират София и България като интересна туристическа дестинация със собствени средства и труд. Ако ви харесва тура и активността им, в края на тура можете да оставите дарения за развитие на организацията им и развитие името на София и България из целия свят. Ако пък искате да се включите, но нямате колело, можете да си наемете едно от чисто новите колела, които Декатлон осигуриха за София Грийн Тур. Приятно колоездене и много слънчеви дни!

– Вячеслав Стоянов