Открий нов спорт. Запознай се с падел.

13 юли 2020 г.
открий нов спорт падел тенис

Харесваш ракетните или отборните спортве и обичаш да спортуваш с приятели?
В такъв случай с радост ти представяме падел – спорт, считан от мнозина за комбинация между тенис и скуош, който е лесен за игра и не изисква предварителна техническа подготовка.

Зародил се през 60-те години в Мексико, паделът бързо набира популярност във все повече страни. Днес той се практикува активно от над 8 милиона души по цял свят.

2020-07-2-1.png

ТЕРЕН

Игралното поле за падел е във формата на правоъгълник с размери 10х20 метра, като игрището е оградено със стени,** които, по подобие на скуоша, се използват по време на игра**. В средата на полето има мрежа, която разделя корта на две, като максималната ѝ височина е 88 см в центъра и 92 см в краищата.

ПРАВИЛА

  • **Точки:
    **Паделът се играе по двойки, като точкуването е същото, както при тенис игра – 0, 15, 30, 40, гейм, сет. Сет печели отборът, който пръв реализира 6 гейма с поне 2 гейма разлика. При равенство в геймовете (6:6) се изиграва тайбрек с точкуване 1, 2, 3 и т. н. Тайбрекът се печели от отбора, който пръв реализира 7 точки и има поне 2 точки разлика от противника.
  • **Сервис:
    **Играта започва със сервис по диагонал. Разрешени са два опита, като сервиращият трябва първо трябва да остави топката да отскочи от земята и след това да изпълни удара отдолу, под нивото на талията си. За да бъде успешен сервисът, топката трябва да премине в срещуположното поле, като е позволен допир с мрежата.
  • **Стени:
    **При посрещане на топката играчите могат директно да я върнат в полето на противниковия отбор или да я оставят да докосне стената и тогава да изпълнят удара. Стените могат да се използват и с цел по-изненадващи удари и рикошети. Ако ударената топка попадне директно в една от стените на противниковия отбор, то това се счита за аут.
    Също както при тениса и скуоша, топката може да отскочи само веднъж в съответното поле или да бъде ударена от воле.
падел тенис открий нов спорт

ЕКИПИРОВКА

За да играеш падел, са ти необходими: доза ентусиазъм, трима съмишленици, падел ракета, топки, маратонки и облекло.

Падел топките изключително много приличат на тези за тенис – и като характеристики, и като състав. Тоест, падел може да се играе и с тенис топки, но нашата препоръка е винаги да се използват продукти, специално изработени за конкретен тип спорт. Само така може да се гарантира тяхната издръжливост и качеството.

За разлика от топките, падел ракетата е много по-различна от тази за тенис. Ракетата за падел е по-къса, а главата ѝ е изработена от твърд и същевременно лек материал (графит, карбон или титан). Освен това към ракетата има каишка, която играчите закачат на китката си по време на игра.

Гейм, сет, падел.

открий нов спорт падел тенис

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...