Палатката - домът, далеч от вкъщи

1 септември 2014 г.

Лятото може да е към края си, съдейки по календара, но ние от Декатлон вярваме, че топлото време ще се задържи поне до края на септември и любимото ни странстване с палатки ще продължи още дълго. Може вече да сме изразходвали отпуската си, но има ли желание, винаги можем да си откраднем един почивен уикенд и да се пренесем на някое диво кътче – я на море, я на планина, а пък може и на язовир както нашата колежка Деси Васева от отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша. Деси често обикаля планините и моретата не само по нашите ширини, но и извън България и изпробва лично много от нашите продукти. Затова я помолихме да ни разкаже с няколко думи какви впечатления има от палатката 2 Seconds XL AIR 3 на Quechua. Надяваме се следващите редове да ви помогнат в избора, ако все още се колебаете каква палатка да изберете.

Изборът

[caption id="attachment_2656" align="alignright" width="300"]
Десислава Васева, продавач-консултант в отдел “Планински спортове” в Декатлон Витоша

Десислава Васева, продавач-консултант в отдел “Планински спортове” в Декатлон Витоша[/caption]

Аз и приятелят ми решихме да си купим не двуместна, а триместна палатка най-вече защото държим на комфорта. Обичам да казвам, че на планина нямаме нужда от пространство, а от подслон, но, когато сме на море, удобството е на първо място за нас. Когато си със сравнително голям автомобил не е от голямо значение каква е формата или големината на палатката. Рядко оставаме на палатка на едно място за дълъг  престой, много по-често пътуваме и търсим най-красивите кътчета на местността, в която се намираме. Затова се спряхме на 2 Seconds XL AIR 3 заради 3 основни причини – комфорт, лесно и бързо разгъване и сгъване и многото отвори за проветрение. Имах възможност да използвам палатката вече два пъти: на язовир и на море.

Тест при хладно време и дъжд

Първото тестване беше на язовир в България. Там времето беше малко по-хладно и се притеснявах да не стане прекалено студено в палатката заради проветрението, с което тя разполага. Хубаво е, когато разпъвате палатката, да я опънете добре с колчетата, за да не се допират вътрешният и външният слой – по този начин предотвратявате образуването на конденз.  При отворени „прозорци” хладният въздух, който се носеше около язовирната стена, влизаше в палатката. Пуснах „прозорците”,  затворих задното проветрение и входа без да излизам от палатката.

Тази възможност за бързо регулиране на проветрението чрез ръчна намеса, без да се налага човек да излиза от палатката, е доста голямо удобство, когато навън е студено или вали например. Имахме възможността да тестваме палатката и на силен дъжд, който продължи няколко часа – не пропусна никъде.

10336600_10152192642174163_8248324594071723464_n

Тест при горещо време

Използвах палатката и на море в Гърция. Времето беше слънчево, температурите бързо се вдигаха от сутринта и, въпреки че бяхме разпънали палатката под дърво, жегата се усещаше. Отворихме всички прозорци от четирите страни на палатката - гръб, лице, страници, и излязохме на разходка. Следобед, връщайки се обратно, установихме, че отворите бяха осигурили проветрение и престоят в палатката беше възможен дори и в най-топлата част на деня. Предимство е и това, че отваряйки „прозорците”, няма риск вътре да нахлуят насекоми заради наличието на мрежи.

Багажът в палатката позиционирахме по краищата, като същевременно вътре се побра и надуваем дюшек с параметри  140 х 190 см и дебелина 22 см. Въпреки големината на дюшека, имахме достачно пространство вътре в палатката. В предверието пък можехме да съхраняваме допълнителния си багаж.

Greece

Резултатът

Като обобщение бих могла да кажа, че палатката 2 Seconds XL AIR 3 е подходяща както за тези, които често сменят своето местоположение, заради бързото сгъване и разгъване, така и за по-дълъг престой, заради пространството, което осигурява. Би могла да се използва за топли дестинации и за по-студени и планински райони. Недостатък на палатката е, че кръглата й форма и теглото й от 5,5 кг изискват да се пренася с кола. Препоръчвам я напълно на всеки, който търси комфорт, бързина и пространство.

Последно от Decathlon

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 2 април 2024

Loading...

Loading...