Палатката - домът, далеч от вкъщи

1 септември 2014 г.

Лятото може да е към края си, съдейки по календара, но ние от Декатлон вярваме, че топлото време ще се задържи поне до края на септември и любимото ни странстване с палатки ще продължи още дълго. Може вече да сме изразходвали отпуската си, но има ли желание, винаги можем да си откраднем един почивен уикенд и да се пренесем на някое диво кътче – я на море, я на планина, а пък може и на язовир както нашата колежка Деси Васева от отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша. Деси често обикаля планините и моретата не само по нашите ширини, но и извън България и изпробва лично много от нашите продукти. Затова я помолихме да ни разкаже с няколко думи какви впечатления има от палатката 2 Seconds XL AIR 3 на Quechua. Надяваме се следващите редове да ви помогнат в избора, ако все още се колебаете каква палатка да изберете.

Изборът

[caption id="attachment_2656" align="alignright" width="300"]
Десислава Васева, продавач-консултант в отдел “Планински спортове” в Декатлон Витоша

Десислава Васева, продавач-консултант в отдел “Планински спортове” в Декатлон Витоша[/caption]

Аз и приятелят ми решихме да си купим не двуместна, а триместна палатка най-вече защото държим на комфорта. Обичам да казвам, че на планина нямаме нужда от пространство, а от подслон, но, когато сме на море, удобството е на първо място за нас. Когато си със сравнително голям автомобил не е от голямо значение каква е формата или големината на палатката. Рядко оставаме на палатка на едно място за дълъг  престой, много по-често пътуваме и търсим най-красивите кътчета на местността, в която се намираме. Затова се спряхме на 2 Seconds XL AIR 3 заради 3 основни причини – комфорт, лесно и бързо разгъване и сгъване и многото отвори за проветрение. Имах възможност да използвам палатката вече два пъти: на язовир и на море.

Тест при хладно време и дъжд

Първото тестване беше на язовир в България. Там времето беше малко по-хладно и се притеснявах да не стане прекалено студено в палатката заради проветрението, с което тя разполага. Хубаво е, когато разпъвате палатката, да я опънете добре с колчетата, за да не се допират вътрешният и външният слой – по този начин предотвратявате образуването на конденз.  При отворени „прозорци” хладният въздух, който се носеше около язовирната стена, влизаше в палатката. Пуснах „прозорците”,  затворих задното проветрение и входа без да излизам от палатката.

Тази възможност за бързо регулиране на проветрението чрез ръчна намеса, без да се налага човек да излиза от палатката, е доста голямо удобство, когато навън е студено или вали например. Имахме възможността да тестваме палатката и на силен дъжд, който продължи няколко часа – не пропусна никъде.

10336600_10152192642174163_8248324594071723464_n

Тест при горещо време

Използвах палатката и на море в Гърция. Времето беше слънчево, температурите бързо се вдигаха от сутринта и, въпреки че бяхме разпънали палатката под дърво, жегата се усещаше. Отворихме всички прозорци от четирите страни на палатката - гръб, лице, страници, и излязохме на разходка. Следобед, връщайки се обратно, установихме, че отворите бяха осигурили проветрение и престоят в палатката беше възможен дори и в най-топлата част на деня. Предимство е и това, че отваряйки „прозорците”, няма риск вътре да нахлуят насекоми заради наличието на мрежи.

Багажът в палатката позиционирахме по краищата, като същевременно вътре се побра и надуваем дюшек с параметри  140 х 190 см и дебелина 22 см. Въпреки големината на дюшека, имахме достачно пространство вътре в палатката. В предверието пък можехме да съхраняваме допълнителния си багаж.

Greece

Резултатът

Като обобщение бих могла да кажа, че палатката 2 Seconds XL AIR 3 е подходяща както за тези, които често сменят своето местоположение, заради бързото сгъване и разгъване, така и за по-дълъг престой, заради пространството, което осигурява. Би могла да се използва за топли дестинации и за по-студени и планински райони. Недостатък на палатката е, че кръглата й форма и теглото й от 5,5 кг изискват да се пренася с кола. Препоръчвам я напълно на всеки, който търси комфорт, бързина и пространство.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...