Пет ползи от футбола

Пет ползи от футбола
13/07/2018 Ivo

Какви са предимствата от футбола за вашето здраве? Представяме ви 5 предимства от този спорт за тялото и ума. Футболът е универсален спорт, той развива издръжливостта ви и представлява добра кардио тренировка благодарение на интензивното бягане. Движенията и техниките при този спорт развиват физиката и ви позволяват да работите върху координацията и мускулния си тонус. А тъй като е колективен спорт, футболът изгражда екипен дух, дисциплина и уважение към противника.

ПОДОБРЯВАНЕ НА СКОРОСТНАТА ИЗДРЪЖЛИВОСТ

 

Футболът е колективен спорт, в чиято основа е бягането. Играч в старша категория избягва почти 10 километра по време на мач. Освен че ще имате удоволствието да изпълнявате свободни удари или да отнемате топката насред терена, ще работите и върху скоростната си издръжливост. Редовните тренировки и мачове ви позволяват да развивате сърдечната и дихателната си дейност.

ФУТБОЛ: ЗА ПОВЕЧЕ СИЛОВА ИЗДРЪЖЛИВОСТ

В мача темпото е всичко друго освен монотонно. Запазвате чувството за ритъм благодарение на футбола.

Бягането по време на мач не е джогинг. Освен ако не го прекарате на резервната скамейка – не ви го пожелаваме – по време на мача сте подложени на множество промени в ритъма на игра. В зависимост от поста си можете да предприемате серия от ускорения и отивания и връщания в своя коридор. Дъх ще можете да си поемете едва през паузата. Това повтаряне на ускорения и спринтове ви позволява да подобрите съпротивителните си способности и освен това – да подобрите издръжливостта си.

 

ПРЕДИМСТВАТА НА ФУТБОЛА ЗА ВАШЕТО ТЯЛО

Футболът усъвършенства физическите Ви умения в тяхната цялост. Тренирайте и вижте как ставате по-бързи и овладявате равновесието си.

Във футбола не се играе само с краката. Както и при другите колективни спортове натоварването е за цялото тяло. Когато пазите като вратар или играете във въздуха на друг пост, 

използвате вертикалния си отскок и равновесието си. Благодарение на бягането и ускоренията усъвършенствате бързина

та си, един от ключовите фактори за този спорт. Един такъв спорт, в който ръцете не трябва да се използват, развива също и вашата ловкост.

ФУТБОЛЪТ КАТО КОЛЕКТИВЕН СПОРТ

С футбола поддържате не само физическата си форма, но и развивате качества като екипен дух, дисциплина, уважение към съотборниците и противника.

Независимо от системата (4-4-2, 4-3-3 и др.), футболът възпитава в екипен дух и солидарност. Спазването на тактиката, уважението на съотборниците и комуникацията на терена изграждат здравия екип. Този спорт ни учи, че качеството и потенциалът на отбора са нещо повече от сбор от индивидуалните таланти.

Тренировките, които протичат в дух на сплотеност и уважение, могат да доведат до победи над по-силни противници и имат за резултат истинско израстване на екипа.

ПОЛЗИ ЗА ТЕХНИКАТА НА ДВИЖЕНИЯТА

Освен това многобройните технически движения благоприятстват проприоцепцията и гъвкавостта. Ако сте вратар, рефлексите, умението за прогнозиране и пъргавостта са онези качества, които стимулирате в най-голяма степен.

Цялото ви тяло извлича ползи от футбола – мускулен тонус, гъвкавост и координация.