Плуване в открити води

11 август 2016 г.

Плуването в открити води, както подсказва името му, е спорт, който се практикува на открито. Езеро, море или река, откритите води предлагат разнообразие, което не можете да намерите в плувния басейн. Този спорт е идеален за всеки, който иска да избяга от монотонността на тренировките в басейн и да открие нови преживявания.

eau-libre-sensation-exterieur

НОВИ УСЕЩАНИЯ

Плуването в открити води е спорт, който се практикува в естествена среда и основно включва плуване на дълги разстояния, вариращи от един до десетки километри. От 2008 г. е включен като олимпийски спорт. Но единствено дисциплината 10 км фигурира в Олимпийската програма.

Както може да предположите, откритите води изискват издръжливост, но освен това и стратегия. Изключително важно е да знаете как да управлявате натоварването, така че да не се изтощите след първите няколко метра. Плуването в открити води е по-трудно, защото не стигате дъното и нямате нито секунда почивка.  

Освен правилното разпределяне на собствените сили, вятърът, температурата, вълните и течението са важни фактори, които трябва да се вземат предвид. Прогнозата за времето играе ключова роля при избора на дистанция.

множество ползи

Плуването укрепва мускулите на цялото тяло и е полезно за тялото, духа и здравето. Това важи в още по-голяма степен за плуването в открити води. Студената вода спомага за подобряване на циркулацията на кръвта и за укрепване на имунната система, освен това намалява болката.

При плуване в море предимствата са още повече. Морската вода е известна със своите антидепресиращи, успокояващи и ободряващи свойства. Освен това солената вода спомага за отваряне на дихателните пътища. Също така, съгласно множество научни проучвания, плувците, които плуват в море, са по-щастливи. И не на последно място плуването в открити води позволява да се използват повече мускулни групи в сравнение с плуването в басейн, заради теченията, усилието да задържите тялото над вълните и необходимостта да вдигате главата по-високо, за да дишате (врат, вътрешни тазобедрени мускули, долна част на гърба).

БЕЗОПАСНОСТ на първо място

Съществуват определени предпазни мерки, които трябва да вземете, преди да се потопите за първи път в открити води.

Дори да искате да плувате на спокойствие, избирайте водни обекти, които се наблюдават, и плувайте, само когато водата е спокойна. Съобразявайте се с климатичните условия. Студената вода стресира тялото. Ако влезете във водата твърде бързо и без да се аклиматизирате, може да се подложите на повишен съдречносъдов риск и да настъпи хипотермия. Изберете две точки, с които да ограничите дистанцията, която плувате и плувайте по брега, никога навътре в открито море. Избягвайте часовете, в които слънцето е най-силно и използвайте слънцезащитен крем. Пазете се от дехидратация и крампи.

equipement-natation-eau-libre_0

Екипировка за плуване в открити води

Екипировката за плуване в открити води е много подобна на тази за плуване в басейн. Необходими са ви бански костюм, очила и шапка за плуване. Бихте могли да се намажете със защитен крем, за да предотвратите евентуални раздразнения от слънцето и да се предпазите от студа. Бихте могли да носите неопренов костюм, за да създадете термална бариера срещу студа, но използването му е позволено само за тренировки, не и за състезания. Това се отнася и за плавниците и педълсите, които се използват само при тренировки. Ползи, безопасност, екипировка... Вече сте готови да се потопите в открити води.

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...