Поддържане на правилно темпо при преходи

Поддържане на правилно темпо при преходи
20/06/2016 DecathlonBG

Лятото чука на вратата, така че не се чудете, а се отправете към планината. Темпото при хората на различна възраст е доста различно. В тази статия ще ви предложим нашите съвети, с които ще научите как да поддържате правилно темпо при преходи и как да превърнете вашите разходки в чудесни преживявания.

_T8A4150

Ходете с вашето темпо

Най-общо казано, след един или два часа усилия, груповата подготовка ще окаже роля. Най-спортните натури и децата водят групата с ентусиазъм, докато по-неопитните и тези, които не са във форма, ги следват със своето темпо. За да избегнете разкъсване на групата, правете почивки и се изчаквайте на определени места (където има красиви гледки или когато пътеката се разклонява).

Планински туризъм с деца

За бъдат преходите ви с деца спокойни и безопасни, опитайте се да предвидите възможно най-точно тяхното поведение, съдейки по характера и навиците им, за да избегнете опасни ситуации. На децата им е трудно да контролират енергията и усилията си. Ето защо са подложени на риск да се изморят преждевременно или да не се подчиняват по пътя навръщане. Старайте се да правите достатъчно почивки и съобразявайте дължината на прехода с техните възможности.

_T8A8720

Почивки

Правете почивки, наслаждавайте се на пейзажа, пийте вода и хапвайте по малко, за да се заредите с енергия, преди на продължите напред. Ако правите редовно малки почивки, ще достигнете крайната си цел, без да се изтощите. Почивките също така са важни, за да се запази целостта на групата и за да се избегне преждевременна умора при децата.

Знайте кога да спрете и кога да се върнете

Планинският туризъм изисква да сте в състояние да контролирате тялото си и да сте наясно с възможностите му. Когато подготвяте маршрут, вземете предвид не само вашето физическо състояние, но и това на останалите от групата. Но дори и да сте се съобразили с това, понякога климатичните условия се влошават или някой от групата се контузва. Ето защо е много важно да сте в състояние да се върнете обратно, а ако случаят е по-сериозен,  свържете се с планинската спасителна служба, която ще ви съдейства.