Подобрете гъвкавостта си, за да бягате по-добре

Подобрете гъвкавостта си, за да бягате по-добре
18/03/2016 DecathlonBG

Твърди като стомана! Ето как бегачите често определят сами себе си. Което по-скоро ни кара да мислим, че да докоснат земята с ръце, без да свиват краката си, би било невъзможно предизвикателство. И все пак добрата гъвкавост е абсолютно задължителна за всеки бегач.

Предимствата на гъвкаво тяло

courir-souplesse-400-2_0Ако анализирате внимателно тренировъчните програми на бегачи от всякакво ниво, ще си дадете сметка, че те никога не включват стречинг сесии. Много хора смятат, че гъвкавостта и бягането нямат допирни точки. Но всичко ни кара да вярваме, че редовните стречинг упражнения като допълнение към бягането са изключително полезни.

Предимствата на гъвкавото (или по-гъвкавото) тяло са:

По-малка вероятност от травми. Стречингът цели да разтегне мускулите и да подобри стойката и снабдяването на организма с кислород.

  • По-голяма издръжливост при бегови тренировки и по-бързо възстановяване.
  • По-добри резултати, най-вече по отношение на честотата и дължината на крачките, като тези два параметъра имат пряко въздействие върху ефективността по време на тренировки или състезания.

Важно е упражненията за подобряване на цялостната гъвкавост да се изпълняват с постепенно увеличаване на трудността. Внимавайте да не се насилвате при изпълнението на позиции или упражнения и не надвишавайте необходимия брой повторения. Консултация с физиотерапевт или лекар ще помогне за определяне на зоните, върху които трябва да съсредоточите усилията си. И както винаги, изключително важно е да слушате тялото си.

Полезен ли е статичният стречинг преди натоварване?

Трябва ли да се разтягате преди физическо натоварване?

Организацията за здравна и спортна физиотерапия KinéSport дава ясен отговор на този въпрос, който вълнува толкова много бегачи: „пасивният стречинг по време на загрявка не се препоръчва, особено когато упражненията включват плиометрично натоварване. Активният динамичен или балистичен стречинг е препоръчителен.”

Бадр Ел Арири, физиотерапевт в Париж, добавя: „предимството на загрявката е, че повишава температурата на мускулите и ги подготвя за натоварване. Но пасивният стречинг намалява тяхната температура и спира полезния ефект на загрявката преди спорт.” Друг недостатък на пасивния стречнинг преди натоварване е повишаването на прага на болката на мускулните влакна, като резултатът от това е, че тъканните лезии по време на спорт остават незабелязани.
Все пак статичният стречинг е препоръчителен, ако не бягате. Той е изключително полезен в дни на почивка и/или крос тренировки (силови тренировки, колоездене и плуване).

Практикувайте йога courir-souplesse-400-1_0

Тъй като йога практиките повишават гъвкавостта и ви учат да дишате дълбоко и по нов начин, те ще ви помогнат да опознаете по-добре тялото си. Много бегачи практикуват йога в дните на почивка или при възстановяване от травми. Изключително препоръчителна е за хора над 40 г.

Заложете на динамичната ащанга йога. При нея сеансите продължават 90 минути и ви позволяват да горите калории, като едновременно работите за подобряване на баланса, дишането и гъвкавостта. Особено внимание се обръща на таза, който се натоварва много при бягане. И това не е случайно, защото според привържениците на йога енергийният център в тялото се намира в триъгълника, образуван от ханша и перинеума.

Повишаването на гъвкавостта е важно и полезно във всяка възраст. Редовните стречинг упражнения се отразяват благотворно на хората над 40 години, главно заради естествената загуба на мускулна маса, която настъпва на тази възраст.