Подобрете гъвкавостта си, за да бягате по-добре

18 март 2016 г.

Твърди като стомана! Ето как бегачите често определят сами себе си. Което по-скоро ни кара да мислим, че да докоснат земята с ръце, без да свиват краката си, би било невъзможно предизвикателство. И все пак добрата гъвкавост е абсолютно задължителна за всеки бегач.

Предимствата на гъвкаво тяло

courir-souplesse-400-2_0

Ако анализирате внимателно тренировъчните програми на бегачи от всякакво ниво, ще си дадете сметка, че те никога не включват стречинг сесии. Много хора смятат, че гъвкавостта и бягането нямат допирни точки. Но всичко ни кара да вярваме, че редовните стречинг упражнения като допълнение към бягането са изключително полезни.

Предимствата на гъвкавото (или по-гъвкавото) тяло са:

По-малка вероятност от травми. Стречингът цели да разтегне мускулите и да подобри стойката и снабдяването на организма с кислород.
  • По-голяма издръжливост при бегови тренировки и по-бързо възстановяване.
  • По-добри резултати, най-вече по отношение на честотата и дължината на крачките, като тези два параметъра имат пряко въздействие върху ефективността по време на тренировки или състезания.
Важно е упражненията за подобряване на цялостната гъвкавост да се изпълняват с постепенно увеличаване на трудността. Внимавайте да не се насилвате при изпълнението на позиции или упражнения и не надвишавайте необходимия брой повторения. Консултация с физиотерапевт или лекар ще помогне за определяне на зоните, върху които трябва да съсредоточите усилията си. И както винаги, изключително важно е да слушате тялото си.

Полезен ли е статичният стречинг преди натоварване?

Трябва ли да се разтягате преди физическо натоварване?

Организацията за здравна и спортна физиотерапия KinéSport дава ясен отговор на този въпрос, който вълнува толкова много бегачи: „пасивният стречинг по време на загрявка не се препоръчва, особено когато упражненията включват плиометрично натоварване. Активният динамичен или балистичен стречинг е препоръчителен.”

Бадр Ел Арири, физиотерапевт в Париж, добавя: „предимството на загрявката е, че повишава температурата на мускулите и ги подготвя за натоварване. Но пасивният стречинг намалява тяхната температура и спира полезния ефект на загрявката преди спорт.” Друг недостатък на пасивния стречнинг преди натоварване е повишаването на прага на болката на мускулните влакна, като резултатът от това е, че тъканните лезии по време на спорт остават незабелязани.
Все пак статичният стречинг е препоръчителен, ако не бягате. Той е изключително полезен в дни на почивка и/или крос тренировки (силови тренировки, колоездене и плуване).

Практикувайте йога 

courir-souplesse-400-1_0


Тъй като йога практиките повишават гъвкавостта и ви учат да дишате дълбоко и по нов начин, те ще ви помогнат да опознаете по-добре тялото си. Много бегачи практикуват йога в дните на почивка или при възстановяване от травми. Изключително препоръчителна е за хора над 40 г.

Заложете на динамичната ащанга йога. При нея сеансите продължават 90 минути и ви позволяват да горите калории, като едновременно работите за подобряване на баланса, дишането и гъвкавостта. Особено внимание се обръща на таза, който се натоварва много при бягане. И това не е случайно, защото според привържениците на йога енергийният център в тялото се намира в триъгълника, образуван от ханша и перинеума.

Повишаването на гъвкавостта е важно и полезно във всяка възраст. Редовните стречинг упражнения се отразяват благотворно на хората над 40 години, главно заради естествената загуба на мускулна маса, която настъпва на тази възраст.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...