Знаете ли какви са ползите от планинския туризъм?

12 юни 2016 г.

След като се върнете от разходка в планината, се чувствате отпочинали и пълни с енергия... но знаете ли защо?

_Q0R5084

Влияние върху духа

Може да ви изглежда очевидно, но самият факт, че се намирате сред природата, ви кара да се чувствате по-добре. Изследване, проведено от Университета на град Чиба в Япония, доказва, че хората, които прекарват повече време на открито са по-спокойни и щастлви. Изследването сочи, че когато участниците са в планината, стрес показателите им падат (по-бавен сърдечен ритъм, по-ниско кръвно налягане и нива на кортизол).

Мозъкът се стимулира от откритите пространства и от красотата на пейзажа. А ако се осмелите да изключите телефона си, ще се чувствате още по-добре. Учени от Университетите в Канзас и Юта са установили, че след няколко дни сред природата без мобилен телефон, креативността се повишава с до 50%. Подобрява се и способността за справяне с трудности и проблеми. В комбинация с чистия въздух и насищането на мозъка с кислород, всичко това се отразява благотворно на вашето психическо състояние.

Разбира се, планинският туризъм е полезен и за тялото.

_T8A1728

Ползи от планинския туризъм за тялото

Планинският туризъм е физическа активност, която е подходяща за всички, независимо от възрастта и физическата подготовка, освен това играе роля за засилване на имунната система. Отчасти това се дължи на фитонцидите – летливи вещества, които се освобождават от растенията и дърветата.

Планинският туризъм може да се практикува за дълги периоди от време, без това да е твърде изтощително за тялото. При него се натоварва цялото тяло, с малко по-голям фокус върху долната част, без прекомерно натоварване на ставите. Чудесен спорт за поддържане на мускулния тонус.

Редовните разходки в планината намаляват лошия холестерол и повишават добрия холестерол, подобряват състоянието на артериите и намаляват артериалното налягане. Планинският туризъм също така предпазва от остеопороза, благодарение на благотворното влияние, което оказва върху костите и ставите.

Не губете време в чакане, а се екипирайте за разходка в планината, за да подобрите здравословносто си състояние, докато се наслаждавате на природата.

Последно от Decathlon

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 7 април 2024

Loading...

Loading...