Как правилно да заключите велосипеда си

Как правилно да заключите велосипеда си
04/04/2016 DecathlonBG

Правило номер едно за предотвратяване на кражба е винаги да заключвате велосипеда си. Но освен че трябва да го заключите, трябва да го заключите правилно.

Да заключите правилно велосипеда си означава да затрудните и забавите крадеца. Ето защо е важно как ще го направите. Предлагаме ви няколко основни принципа, които да следвате.

bien-attacher-son-velo

Заключвайте велосипеда към фиксиран предмет

Ако предното колело има система за бърз монтаж (Quick release), го захванете с катинара за рамката, а след това  двете заедно към фискирания предмет, който може да бъде улична лапма, пътен знак и т.н.

Кои части от велосипеда трябва да заключвате?

attacher-velo

Най-добре би било да заключите предното колело, задното колело, рамката и седалката. В идеалния случай всички четири елемента трябва да са прикрепени с катинара заедно или заключени отделно, за да сте сигурни, че велосипедът ви е напълно защитен.

Тъй като четирите елемента не могат да бъдат заключени с един катинар, трябва да имате поне два, за да успеете ефективно да предпазите велосипеда си. Към момента идеалното решение за заключване е да комбинирате катинар-скоба с друго заключващо устройство с кабел или стоманено въже.

antivol-velo

Ето как да  вържете рамката, предното и задното колело към фиксиран обект.

antivol-u

Тук е обезопасена само рамката посредствим катинар-скоба. Трябва да се използва още едно заключващо устройство, с което да се подсигурят колелата.

Катинарът не трябва да е на земята, тъй като може да бъде счупен по-лесно, когато лежи на равна повърхност. Освен това оставяйте ключалката да сочи надолу, за да затрудните крадеца.

Къде да заключвате велосипеда си?

Вероятно предполагате, че е по-сигурно да заключите велосипеда си във вход на сграда, отколкото на улицата, но грешите. Гаражи, входове и други затворени помещения са предпочитани от крадците, тъй като са по-скрити и по-тихи от улицата.

Когато заключвате велосипеда си на улицата, избирайте оживени места с много пешеходен трафик и избягвайте тъмни или слабо осветени улици.