Предимства на планинското колоездене

5 април 2016 г.

Колоезденето е на фокус при нас този месец. Планинското колоездене пък се е доказало като отличен начин за подобряване на здравословното състояние. Ето защо смятаме така: 

bienfaits-vtt

Физически ползи от планинското колоездене

Планинското колоездене е спорт, който има много малко противопоказания, което го прави подходящ за широк кръг от хора. Ако изпитвате известни съмнения, консултирайте се с лекар.

1. Подобряване на кардиореспираторната функция и укрепване на мускулите

Колоезденето използва всички мускулни групи и тренира сърцето.

Планинското колоездене натоварва не само краката, но и корема, гърдите и ръцете, което го прави спорт, укрепващ цялото тяло.

Изпълнението на кардио упражнения има няколко предимства:

- колкото повече тренирате, толкова по-добре ще работи сърцето ви, което ще подобри кръвоснабдяването на цялото тяло;

- мускулите и органите ви ще бъдат снабдени с повече кислород;

- сърдечният ви ритъм ще се възстановява по-бързо.

2. Превенция на здравословни рискове

Редовното практикуване на планинско колоездене спомага за по-добро здравословно състояние и предотвратява затлъстяването.

За най-добри резултати трябва да спазвате и балансирана диета.

Освен това колоезденето е нискорисков спорт. Рискът от травми е по-нисък в сравнение с други спортове, като бягането например.

Loisir_340

Психически ползи от планинското колоездене

Редовното практикуване на планинско колоездене освобождава съзнанието от ежедневните проблеми, нямалява стреса и има положително влияние върху настроението.

Няма по-добър начин за зареждане с енергия от разходка сред природата. Този спорт ще ви помогне да опознаете природата в региона и да откриете нови места.

Физическата активност се отразява положително на организма, облекчава състоянията на тревожност и подобрява цялостното състоянието на нервната система. Планинското колоездене ще ви открие нови хоризонти – гори, планини, поляни и много други.

Редовната физическа дейност спомага за справяне с депресията и със сезонните разстройства от различен характер. Усещането за постигане на личен успех и създаването на нови социални контакти също имат положителен ефект.

Колоезденето, и най-вече планинското колоездене, е изключително комплексен спорт. Бихте могли да се възползвате от ползите от колоезденето, дори като ходите на работа с велосипед.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 март 2024

Loading...

Loading...