Какви проверки трябва да направите на велосипеда си преди каране

1 април 2016 г.

Независимо къде и колко дълго ще карате, съществува определен минимум проверки на велосипеда, които трябва да направите, за да сте спокойни и сигурни.

планинско колоездене 1200x628

Гуми

Не е необходимо всеки път преди каране да вадите помпата, за да проверите с точност налягането в гумите. Но все пак ги проверявайте, като ги натиснете с пръст.

Дори последното каране да е преминало без проблеми, е възможно в гумата да е влязло камъче, което да причини леко спадане. Това е т.нар. бавно спадане, в следствие на което гумата може напълно или частично да спадне за една нощ.

Проверете повърхността на гумата за забити в нея предмети или за друг вид проблеми (издутини, прорези и т.н.)

Ако при предишното си каране сте спукали гума и сте я оправили на пътя, не забравяйте да вземете нова вътрешна гума.

Спирачки

Уверете се, че спирачките ви работят и проверете състоянието на накладките. Ако сте карали няколко пъти по време на дъжд или в много влажни атмосферни условия, накладките може изцяло да се износят след няколко карания.

Смазване

Друга важна проверка е смазката на веригата. Ако сте карали в дъжд, почистете веригата от калта и я подсушете. Така ще предотвратите ръждясването ѝ.

Редовното смазване при сухо време ще гарантира дълъг живот на веригата. Стандартното масло е напълно достатъчно. Но не прекалявайте. Щом смажете веригата по цялата ѝ дължина, завъртете педалите, без да се качвате на велосипеда, и избършете излишъка от масло с парцал.

Не прекалявайте със смазването на веригата. Макар и да прави велосипеда значително по-тих, смазката задържа прах и пясък. Когато веригата е покрита с прах и пясък, се увеличава триенето и износването ѝ, което значително ще намали живота на венец касетите.

За да следите с абсолютна точност състоянието на вашата верига, не се колебайте да се снабдите с инструмент за проверка на износването на веригата, с който лесно ще определите степента на износване. Така няма да сменяте веригата си предварително или пък твърде късно (предизвиквайки преждевременно износване на венец касетите).

Затягане

Проверявайте дали всички системи за бърз монтаж са затегнати добре, особено тези на колелата.

Проверете дали са затегнати и другите части, например седалката и колчето. Достатъчно е да ги проверявате веднъж месечно. Не ги пренатягайте, защото може да провердите резбата. Ако не разполагате с динамометричен ключ, затегнете до степен, при която няма движение, след това затегнете с още четвърт оборот, не повече.

Дерайльори

verif-derailleur

Ако сте забелязали лека неизправност при последното си пътуване, можете бързо да настроите дерайльорите като ги стегнете с четвърт оборот.

Това е напълно достатъчно, за да проверите и подготвите велосипеда за каране.

Последно от Decathlon

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 28 февруари 2024

Loading...

Loading...